Ne treba se držati zakona kao pijan plota! - znamenito je Titova misao. Koje se očito pridržavaju sljed(be)nici Komunističke partije, pravni i duhovni. Jer unatoč apelu i argumentima koje je uime HDZ-a iznio Davorin Mlakar, saborska je većina ne samo prihvatila Vladine izmjene lex Perković, nego i protuzakonito osnovala istražno povjerenstvo o slučaju Đureković. Politika je, kao u komunističkom režimu, preuzela funkciju pravosuđa. Perković se ni po koju cijenu ne smije izručiti! Htjeli smo vjerovati da je tzv. revolucionarno pravo ipak iz nas… 

SDP udbaše nikad ne ostavlja na cjedilu - sukus je zaključaka nakon što je partijska glasačka mašinerija (saborska većina) prihvatila Vladin prijedlog  izmjene, punim nazivom, Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU. Prijedlog kojim Milanovićeva vlada - na što je HDZ, odnedavno uz potporu laburista i HDSSB-a, svakodnevno upozoravao - opet želi varati Europu kako bi zaštitila komunističke zločince. 

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/zajednicki-prijedlog-hdz-hdssb-i-labu...

Umjesto lex Perković, Hrvatska je dobila lex Perković 2. No danas se, kad govorimo o dignitetu vrhovnoga zakonodavnog tijela RH, zbilo nešto možda i gore. Možda i sramotnije. Saborska Kukuriku većina, svodeći se po tko zna koji put na Milanovićevu sluškinju, na glasački automat izvršne vlasti, protuzakonito je osnovala istražno povjerenstvo „za utvrđivanje činjenica o ubojstvu Stjepana Đurekovića“. 

Canossa Josipa Leke

Zadaću da osnutak povjerenstva, mimo dnevnog reda, danas i predloži i progura dobio je Josip Leko (SDP) - isti onaj Leko koji je donedavno isticao da je takvo povjerenstvo, citiramo, „besmisleno“. Predsjednik Sabora, simbolički kleknuvši pred premijerom i ujedno svojim partijskim šefom, pred cijelom se javnosti podvrgnuo ritualu samoponižavanja.

http://www.jutarnji.hr/leko-protiv-istraznog-povjerenstva-za-durekovicev...

„Iskustvo s istražnim povjerenstvima govori da preko njih nismo ništa riješili. Koji bi bili ciljevi takvog povjerenstva? Da budu povjesničari - za to imamo povjesničare; da budu policija - za to imamo policiju; da budu sud - za to imamo sudove". 

Ne, to NIJE citat iz današnjih reakcija HDZ-ovih zastupnika koji su upozorili, čim je pitanje povjerenstva ubačeno u igrokaz, „da će se Sabor baviti stvarima koje su u nadležnosti suda“ (Gordan Jandroković). 

Ne, to JEST citat samoga Leke, koji je prije vlastite Canosse naglašavao ono isto što je danas HDZ morao konstatirati - da je osnutak povjerenstva protuzakonit! Da je ta odluka flagrantni pritisak politike na neovisnost sudstva i pravosuđa! Koji su jedini mjerodavni ne samo za istragu slučaja Đureković, nego i za utvrđivanje valjanosti EU uhidbenog naloga za Josipom Perkovićem! 

No čemu se više snebivati kada su i premijer Milanović i predsjednik Josipović već „abolirali“ toga znamenitog udbaša, protuustavno i protuzakonito tvrdeći da je za krimen zbog kojeg ga Njemačka traži - naručivanje i pripremu Đurekovićeve likvidacije - već zastupila zastara!? A o postojanju ili nepostojanju zastare - čak i prema lex Perković i lex Perković 2 - jedini smije prosuđivati mjerodavni županijski sud. (U Perkovićevu konkretnom slučaju onaj velikogorički.)

Kršenje zakona po diktatu Partije

- Ako nitko drugi, onda bi barem hrvatski parlament trebao raditi zakonito. Prvo, ovakvo nasilje u utvrđivanju dnevnog reda bez presedana je u našoj novijoj povijesti . Drugo, prema zakonu se saborsko povjerenstvo NE SMIJE osnovati za predmet o kojem traje postupak. A notorna je činjenica da se za Đurekovićevo ubojstvo vodi postupak u Njemačkoj, kao što je notorna i činjenica da je RH dobila uhidbeni nalog da njemačkom pravosuđu izruči sve koji su vezani uz taj slučaj - argumentirao je Davorin Mlakar uime Kluba HDZ-a.  

A „najnotornija“ je činjenica da SDP ni po koju cijenu ne želi izručiti Perkovića! I naziv povjerenstva („za utvrđivanje činjenica vezanih uz ubojstvo Stjepana Đurekovića“) posvjedočuje da se svaki ma i spomen Perkovića pošto-poto mora izbjeći. Jer se ionako cijela farsa režira zbog njega i radi njegovoga mogućeg svjedočenja u Njemačkoj. 

Ne treba se držati zakona kao pijan plota! - znamenito je Titovo „uputstvo“. Kojeg se očito pridržavaju postjugoslavenski sljed(be)nici Komunističke partije, pravni i duhovni. Mlakar:

- Akrobacijama, pravnim smicalicama i makinacijama vi odustajete od međunarodno preuzetih obaveza, a sada povrh toga vršite politički pritisak na po Ustavu neovisno i samostalno pravosuđe da sudi i postupa onako kako odgovara politici vladajuće većine. Plediramo - nemojte nametati politiku pravosudnoj vlasti! Jer, upravo to radite današnjim činom. Kršite zakone ove države, osnivate povjerenstva koja nemaju utemeljenja u zakonu, i preuzimate na Sabor, na parlament pravosudne funkcije. To je nedopustivo u civiliziranoj zemlji! Zbog toga apeliramo da odustanete, da se ponašate u skladu sa zakonima koje ste sami donijeli.

„Neovisno“ kada to odgovara SDP-u

Saborska neokomunistička većina, naravno, nije uvažila argumente Ustava, zakona i zdravog razuma. Ne prvi put SDP ugrožava neovisnost pravosuđa i sudstva. Primjerice, okomili su se na Vrhovni sud jer se „drznuo“ tumačiti da se zastare ne procjenjuju na temelju hrvatskog prava, nego prava zemlje koja EU uhidbenim nalogom traži izručenje. U prijevodu - da Hrvatska po zakonu Perkovića mora izručiti Njemačkoj! Prisjetimo se i orkestrirane harange SDP-ovih funkcionara i režimskih medija protiv Ustavnog suda nakon što je - kako li se usudio! - iz procedure povukao nasilno nametnuti kurikulum spolnog odgoja...

No u slučaju raspisivanja uhidbenog naloga za Zsoltom Hernadijem, prvim čovjekom MOL-a, premijer će jučer na Vladi reći: „Pustimo neovisno pravosuđe da radi svoj posao! Mi se ne smijemo miješati“. Neovisno je i neupitno, dakle, jedino kada i ako povlači poteze koji odgovaraju SDP-u. Isto je, uzgred rečeno, jučer ustvrdio i predsjednik Josipović.

Jer, nećemo se valjda držati zakona kao pijan plota! Kad paše - hoćemo. Kad ne paše - nećemo. Bizantijska politika, rekao bi Milanović.