Vlada je crno na bijelo najavljivala smanjenje deficita - a dobili smo najveći u povijesti. No sada tvrdi da je „očekivan“. Najavljivala je rast BDP-a od 1,8 posto - a dobili smo isti toliki pad. No i to je „očekivala“. I pritom nas vladajući uvjeravaju, kako bi bezobrazluk bio potpun, da živimo sve bolje. Da gospodarstvo cvate. Minus predstavljaju kao plus, kolaps kao uspjeh. Narod OČEKUJE, bez navodnika, samo jedno - da se napokon maknu! 

Budući da je tzv. „najuspješniji ministar“ - onaj financija - u Washingtonu, otkuda je slavodobitno javio da će nam kamatne stope za inozemno zaduživanje narasti na rekordnih 11 posto, njegovom zamjeniku Borisu Lalovcu pripala je čast da pred sabornicima brani Linićev drugi veleuspjeh - najveći deficit državnog proračuna u povijesti Hrvatske. Za koji je odmah - tipično kukurikuovskom neodgovornošću spram istine - ustvrdio da je „očekivan“. Da drukčije nije niti moglo. Među inim, „očekivali su“ gubitak prihoda od PDV-a uslijed ulaska u EU. Lalovčeve prozirne muljaže izazvale su opravdani podsmijeh zastupnika.

- Kako je sve to bilo „planirano i očekivano“, ako nije zapisano u proračunu? Usuđujete se pozivati na „očekivani“ gubitak prihoda od PDV-a, a sami ste pompozno najavljivali rast po toj osnovi u iznosu od čak 2,3 milijarde kuna!? Urušavanjem proračuna doveli ste u pitanje

isplatu mirovina u prosincu i u studenom! - replicirala je HDZ-ovka Martina Dalić. I citirala još neka Vladina obećanja. Ili, poslužimo se Vladinim izrazom, „očekivanja“:

„Očekivani“ deficit od 5,2 milijarde

- Unatoč poreznoj presiji, u prvih devet mjeseci ostvareni su 1,6 milijardi kuna manji prihodi nego lani, a proračunom ste službeno planirali porast prihoda od 3,5 milijarde kuna. Dakle, u odnosu na vaša „očekivanja“ nedostaje otprilike 5,2 milijarde kuna, za koliko otprilike prijeti i povećanje deficita.

U proračunu je još uvijek zapisan rast, a sad kažete da ste „očekivali“ pad. Pa tko je tu lud?! Retorički je to upitao Goran Marić te se ironično obrušio na još jedan Lalovčev biser - „da je hrvatsko gospodarstvo najkonkurentnije u regiji“:

- Ostao sam zatečen. Nisam to „očekivao“. Hrvatska puca od snage konkurentnosti, cijela EU i zemlje vaše tzv. regije drhte od snage našeg gospodarstva. Na granicama zabranjuju ulazak desecima tisuća šlepera jer njihove autoceste ne mogu više podnijeti toliku hrvatsku robu. A na inozemnim se burzama tuku za dionicama hrvatskih tvrtki zbog njihove povećane konkurentnosti i povećane proizvodnje!

Ogulili građane - a prihodi pali?!

I potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Ivan Šuker imao je što reći o Vladinim obećanjima, planovima, programima, „očekivanjima“:

- Hrvatskim ste građanima samo s osnova povećanja PDV-a i cijena električne energije i grijanja uzeli 7 milijardi. A usprkos tome poreznom teroru, deficit je u prvih pola godine 123 posto veći od planiranog! 

Istodobno, vladajući su povećali i rashode: dok gule narod, poput pijanih milijunaša razbacuju se bijesnim limuzinama i stranim konzultantima te osnivaju bezbrojne agencije „za istraživanje ruda i gubljenje vremena“ kako bi preko leđa građana uhljebljivali partijske podobnike. Stoga se Šuker poslužio sportskom prispodobom:  

- Napravili ste više grešaka nego naši nogometaši neki dan u Maksimiru. Ovakav proračun dovest će Hrvatsku do kraja godine u deficit od 16 milijardi kuna!

Blagajnik u školskoj klupi

Rekordni deficit u režiji, ponovimo, „najuspješnijeg ministra“. Frano Matušić se prisjetio nekih njegovih „očekivanja“:

- Pa koga vi obmanjujete danas kada imamo polugodišnji izvještaj iz kojeg je jasno da je sve u minusu, da država ide k bankrotu! Izgleda da blagajnik Linić ima problema s plusevima i minusima jer je za 2012. rekao da će BDP narasti 2 posto. Za 2013. najavio je pak rast od 1,8 posto, a na kraju ćemo biti u tolikom minusu! Morali biste vašeg blagajnika naučiti u čemu je razlika između plusa i minusa.

Na sve argumentirane kritike, potkrijepljene citatima planova i obećanja („očekivanja“) same Vlade, Lalovac i aktualna saborska većina odgovarali su što skakanjem sebi u usta, što vrdanjem brojkama i logičkim akrobacijama, što „povratkom u prošlost“ i izmišljanjem krivaca za vlastite neuspjehe… Pritom nisu niti naznačili mjere koje bi nas spasile od rekordnog deficita. 

Očekivano.