Zastupnici HDZ-a, Hrvatskih laburista i HDSSB-a prvi su put održali zajedničku novinsku konferenciju. Ujedinio ih je SDP. Neposredni povod - još jedna prevara. Unatoč jednoglasnom zaključku Odbora za europske poslove da će do kraja tjedna raspravljati o lex Perković, sjednica nije sazvana. Bez objašnjenja 

Voda je došla do grla - tako je jedna saborska izvjestiteljica prokomentirala zajedničku presicu triju oporbenih klubova u Saboru. Zastupnici HDZ-a, Hrvatskih laburista i HDSSB-a znali su se međusobno “častiti” i teškim riječima. No ujedinila ih je zaštita nacionalnih interesa. Ujedinio ih je - Milanović. To jest njegovo pogubno, iracionalno, (samo)ubilačko, nerazumno, protueuropsko, sramotno, sablažnjivo, što li, inzistiranje na lex Perković. Pridjev odaberite sami.

Kao neposredni povod skupnog istupa oporbenim je zastupnicima poslužila još jedna Kukuriku prevara - unatoč nedavnome jednoglasnom zaključku Odbora za europske poslove da će to saborsko tijelo do kraja ovog tjedna, u nazočnosti predstavnika Vlade, raspravljati o skandalu, sjednica nije održana. 

Mondekar u šefovoj maniri

Jednostavno, sjednicu nije sazvao predsjednik Odbora Daniel Mondekar, član a koga drugog nego SDP-a. U maniri svoga partijskog šefa nije se udostojao niti pokušati obrazložiti odluku, pa makar i muljajući.  

Gordan Jandroković (HDZ): 

- Vlada i SDP bezočno omalovažavaju Sabor! Nekorektni su i nepristojni! Na saborskim sjednicama predsjednik Leko dodvorava se premijeru i ministrima, a sada i u radnim tijelima varaju oporbene stranke. Rad Odbora za europske poslove potpuno je onemogućen zbog SDP-a.

Boro Grubišić (HDSSB): 

- Lex Perković ugrožava nacionalne interese: ne samo što ruši naš ugled, nego i ulazak u Schengen. Uvodi nam se monitoring.

Ptičji rezervat premijerove taštine

Branko Vukšić (Hrvatski laburisti): 

- Vraćamo se u doba prije pada željezne zavjese, kada je drugo i drukčije mišljenje prokazivano kao neprijateljsko. Tako smo i sada neprijatelji. Sjednica nije sazvana jer se vladajući ne mogu dogovoriti, a ne bi bilo zgodno čuti suprotno mišljenje HNS-a. Treba pošto-poto zaštititi Velikog vođu koji nas svojim blefovima gura u ptičji rezervat. Mi smo zarobljenici u ptičjem rezervatu njegove taštine.

Trojica oporbenjaka ne vjeruju u “informacije” da je EK pristala na kompromis po kojem bi se EU uhidbeni nalog bez ograničenja primjenjivao od 1. siječnja. Smatraju da se radi o još jednom pokušaju kupovanja vremena i zavaravanja javnosti u svrhu spašavanja vladajuće koalicije. 

Stoga traže da se skandalozni zakon ukine - odmah. Hitno i žurno. Bez toga SDP ne može računati na potporu ustavnim promjenama

Prvo lex - potom Ustav

- Nema rasprave dok se ne promijeni lex Perković. To mogu samo sanjati predsjednik SDP-a i ostali oko njega. Prvo potpuna promjena zakona, a onda rasprava o Ustavu! - odlučno će Jandroković.

Prozivani SDP-ov predsjednik saborskog Odbora za europske poslove tijekom dana ipak se oglasio. I bio jednako uvjerljiv kao i premijer koji odnedavno tvrdi, skačući si u usta i demantirajući sve svoje “patriotske” izlike, da je cijeli slučaj prouzročio - krivi prijevod?!? Mondekar se, naime, pozvao na “nedostavljene materijale” (koje?):

- Sjednica će se održati za nekoliko dana kada stignu materijali. Na njoj će sudjelovati i ministar pravosuđa. Nije istina da nisam sazvao sjednicu zato što nema dogovora između HNS-a i SDP-a oko izmjena spornog zakona.