(VIDEO) Uspjeli smo spriječiti ekonomsku katastrofu uslijed krize u Agrokoru. Bilo je mnogo izazova i iznenadnih situacija u ovih godinu dana od naše pobjede na parlamentarnim izborima. Unatoč svemu, gospodarski su pokazatelji vrlo dobri, uspostavili smo političku stabilnost i kreću važne reforme, primjerice, reforma obrazovanja. Riješit ćemo, u dijalogu i uvažavajući sve žrtve, i pitanje simbola totalitarnih sustava - ono što se nitko nije usudio u ovih 27 godina! - istaknuo je, između ostalog, glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković gostujući u emisiji Hrvatskog radija „S Markova trga“ (urednica i voditeljica: Sanja Rabuzin-Pavić).

Prenosimo ključne poruke:

O ZAHTJEVNOJ GODINI & REFORMAMA

Ovo je bila zahtjevna i napeta politička godina u kojoj se dogodilo dosta toga, kako na političkom planu, tako i onom gospodarskom. Bili smo, nažalost, izloženi prirodnim katastrofama kao što su požari, a evo sada i velika poplava u Zadarskoj županiji. Na političkom planu godinu je obilježilo preslagivanje u Hrvatskom saboru, dakle, nova parlamentarna većina. Istaknut ću dobre gospodarske pokazatelje: rast gospodarstva se stabilizirao na otprilike tri posto, imali smo najuspješniju turističku sezonu u povijesti…

Istodobno smo imali Agrokor - bilo je potrebno zaustaviti potencijalnu ekonomsku katastrofu. Donijeli smo stoga zakon koji je spriječio takav loš scenarij. Dogodila su se i uhićenja Hrvata u Bosanskoj Posavini, i arbitražna odluka o Savudrijskoj vali koja je izazvale različite reakcije u Hrvatskoj i Sloveniji. Od ranije postoji i problem u odnosima s Mađarskom zbog odnosa INA-e i MOL-a… Bilo je, dakle, mnogo izazova i iznenadnih situacija. Unatoč svemu, uspostavili smo političku stabilnost i kreću važne reforme, primjerice, reforma obrazovanja. S optimizmom gledam u iduću godinu.

O ODNOSIMA SA SLOVENIJOM

Branit ćemo državne interese. Politici ucjena svjedočili smo i u pretpristupnom procesu za Europsku uniju, već je tada Slovenija koristila takve metode. U konačnici, međutim, od toga nije imala koristi. Ni ovog puta pokušaji ucjene Hrvatske neće dati rezultat. Želimo granično pitanje riješiti kroz bilateralne pregovore. Arbitražni proces je bio duboko kompromitiran i kontaminiran zbog ponašanja slovenske strane.

O ODNOSIMA S MAĐARSKOM

Što se tiče Mađarske, oni su najavili blokadu ne samo Hrvatske, već i Rumunjske. Očito je da se i na mađarskoj strani razmišlja o tome da se pritiscima, ili možebitnim ucjenama, rješavaju bilateralna pitanja. To nije dobar pristup. Mudro, razborito i racionalno ćemo tražiti rješenja koja će zaštititi hrvatske nacionalne interese.

O DIJALOGU O TOTALITARNIM SIMBOLIMA

Često se događa da su rješenja kojima neki nisu u potpunosti zadovoljni - jedina moguća rješenja. Jer, da se postupilo jednostrano, bez uvažavanja drugih, rješenje ne bi bilo dugoročno održivo. A naša Vlada to ne želi. Pokušavamo kroz razgovor u što je moguće tolerantnijoj atmosferi, uz međusobno poštovanje i uvažavanje različitih pogleda, uz uvažavanje žrtava kojih je bilo jako mnogo u hrvatskoj povijesti, doći do najboljeg mogućeg ishoda.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/rijesen-je-prvi-korak-drugim-cemo-sveobuhvatno-regulirati-pitanje-simbola-i

Hrvatska povijest, nažalost, opterećena je brojnim žrtvama. Imali smo dva totalitarna režima. Nije lagano doći do rješenja, jer da je lagano, zacijelo bi se do njega i došlo u ovih 27 godina. Apelirao bih na sve da u mirnoj i tolerantnoj atmosferi tražimo najbolja rješenja. Potrebno je smiriti strasti i u normalnom ozračju tražiti rješenja. Najlakše je lomiti preko koljena, ali takva rješenja nisu dugoročno održiva! Zanimaju me ljudi - poštujemo žrtvu i hrvatskih branitelja i stradalih u Jasenovcu. Moramo tražiti rješenja koja su njima prihvatljiva. O sitnim kalkulantima, manipulatorima koji se ubacuju u politički prostor, ne treba voditi računa.

O POČETKU ZASJEDANJA SABORA

Zasjedanje Hrvatskog sabora počinje u petak, 15. rujna, u skladu s ustavnim rokovima. Zastupnici će u iduća dva dana dobiti dnevni red sjednice. U četvrtak će na sjednici Vlade RH biti usvojene izmjene zakona o porezima lokalne samouprave, kojim se odgađa njegova primjena, i potom poslane u Hrvatski sabor. Premijer je naglasio da je interes svih da se što studioznije raspravlja o toj temi.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/jesenje-zasjedanje-zapocinje-15-rujna-aktualnim-prijepodnevnom

O IZBORU USTAVNIH SUDACA

Odluka predsjednika SDP-a Davora Bernardića da se izbor ustavnih sudaca veže uz osnutak istražnog povjerenstva za Agrokor potpuno je promašena. To je samo jedan u nizu pogrešnih koraka predsjednika SDP-a. Interes je svih da se izaberu suci Ustavnog suda. Što se tiče Agrokora, uskoro očekujemo izvješće revizije. Najbitnije je da se odgovorni za situaciju u Agrokoru suoče s pravdom i da državna tijela, koja su zadužena za to, uspješno naprave svoj posao.

Emisiju „S Markova trga“ u cijelosti možete pogledati na linku:

http://vijesti.hrt.hr/404651/jandrokovic-o-hos-ovoj-ploci-treba-naci-rjesenje-prihvatljivo-vecini