HDZ predvođen Andrejom Plenkovićem odlučio je žestoko se boriti protiv populizma i demagogije, jer smatramo da su štetni. Populizam ugrožava temeljne vrednote i hrvatskog Ustava i političkog poretka, ali i stabilnost i sigurnost zemlje i svih hrvatskih građana! - istaknuo je, između ostalog, predsjednik Hrvatskog sabora (i glavni tajnik HDZ-a) Gordan Jandroković u razgovoru za Jutarnji list.

S njim je razgovarao novinar Jurica Körbler, a intervju donosimo u cijelosti:

Je li manjinska Vlada jedna od opcija na koju se računa u HDZ-u?

U ovom trenutku ne bih otvarao te teme, s obzirom na to da smo rekli da su u fokusu sada lokalni izbori na kojima će građani ocjenjivati kandidate za župane, gradonačelnike i načelnike. Želimo da građani jasno vide tko i što u ovom trenutku nudi. A na ovo pitanje odgovor ćete dobiti na prvoj idućoj sjednici Hrvatskog sabora.

Ankete su pokazale da su posljednji događaji donekle srušili rejting HDZ-a, ali i premijera i šefa stranke Andreja Plenkovića. Je li sve što se posljednjih dana događalo ipak naštetilo HDZ-u i Vladi?

Još uvijek se tu radi o brojkama koje su u okvirima statističke pogreške i HDZ je i dalje uvjerljivo najjača politička stranka, a Andrej Plenković uvjerljivo najpopularniji hrvatski političar. Dakle, mi s takvim rejtingom ulazimo u lokalne izbore i očekujemo da ćemo na njima biti uvjerljivi pobjednici.

Hoće li stranačka tijela do lokalnih izbora raspravljati o svemu što se dogodilo od pucanja suradnje s Mostom do odluke Zlatka Hasanbegovića da bude na listi Brune Esih?

Očekujem da ćemo idućih dana održati sjednice središnjih stranačkih tijela i raspraviti sve važne teme koje se tiču lokalnih izbora i nastavka političkog djelovanja u Hrvatskom saboru.

Kako ste osobno doživjeli ove burne dane u Hrvatskom saboru?

Bilo je to razdoblje vrlo snažnih tenzija, ne samo političke prirode. Bile su to i tenzije koje su izlazile izvan okvira onoga što smatram korektnom političkom borbom i svele su se na međusobno optuživanje na najnižoj razini. Jedan dio zastupnika iz redova SDP-a, Mosta pa i Živog zida koristio se dosad neviđenim pritiscima i uvredama prema zastupnicima za koje su procijenili da bi mogli podržati novog predsjednika Sabora.

Ali i do sada je Sabor bio mjesto žestokih sukoba zastupnika?

Smatram daje ovaj put ipak došlo do neviđene razine u međusobnom optuživanju, pa i vrijeđanja, što nije primjereno ne samo u političkom životu i raspravi u Hrvatskom saboru nego bi to trebalo biti strano i u ophođenju među ljudima uopće.

Most je nakon pucanja suradnje tvrdio da HDZ štiti kriminal u Agrokoru. Jesu li, po vašem mišljenju, iznijeli dovoljno argumenata za tu tešku optužbu i ovih dana u Saboru?

Most stvara percepciju koja nije utemeljena na činjenicama i istini, nego žele izvući korist za sebe. Žele se prikazati pravednicima i borcima za male ljude. Oni nisu iznijeli niti jedan dokaz ili argument koji bi išao u prilog tim njihovim tvrdnjama, nego su neprekidno ponavljali te optužbe kako bi sto puta izrečena laž postala istina, po onoj dobro poznatoj izreci. To je naprosto metodologija kojom se Most služi, a naišla je na snažnu podršku dijela zastupnika SDP-a koji su očito krenuli u natjecanje u političkom populizmu i demagogiji s kolegama iz Živog zida.

Tvrdilo se da su kupljeni neki zastupnici. Je li bilo trgovine?

Nije bilo nikakve trgovine. Po informacijama koje imam, zastupnice i zastupnici su glasali po svojoj savjesti i procjeni žele li zadržati političku stabilnost koja se u tom trenutku reflektirala kroz natpolovičnu većinu u glasovanju za predsjednika Sabora ili žele izazvati nestabilnost i uoči lokalnih izbora dovesti zemlju u veliku političku krizu. Vjerujem da je odabir i procjena zastupnika koji su glasali za novog predsjednika Sabora rezultat njihove procjene da je politička stabilnost i očuvanje parlamentarne većine u interesu građana Hrvatske. Po meni, to su bili jedini njihovi motivi.

A je li bilo pritisaka na neke zastupnike?

Bilo bi dobro doznati na koji način i kojim metodama. Grubo i zlonamjerno su pojedini zastupnici djelovali prema onima koji su odlučili podržati vladajuću većinu.

Koliko će populizam koji je u hrvatsku politiku ušao na velika vrata odrediti daljnje odnose stranaka, ali i kulturu dijaloga u parlamentu?

HDZ predvođen Andrejom Plenkovićem odlučio je žestoko se boriti protiv populizma i demagogije, jer smatramo da su štetni. Populizam ugrožava temeljne vrednote i hrvatskog Ustava i političkog poretka, ali i stabilnost i sigurnost zemlje i svih hrvatskih građana. To je trend koji postoji u cijeloj Europi, a u nekim zemljama tradicionalnih demokracija je vidljiv i uočljiv.

Može li se i hoće li se HDZ političkim sredstvima suprotstaviti tom trendu populizma u politici?

Budući da se populizam i demagogija ne baziraju na istini, nego na stvaranju percepcije koja ima za cilj zavarati građane, time se ne nude stvarna rješenja ni za društvo ni za građane. Na manipulativni se način pokušava prikazati stvarnost, a to i za društvo u cjelini i građane nije dobro. Posljedice mogu biti vrlo opasne i mi ćemo se kao stranka svim političkim sredstvima suprotstavljati populizmu i demagogiji. Ustrajat ćemo na ozbiljnosti i odgovornosti i obrani političke stabilnosti na temelju argumenata.