(VIDEO) Glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković gostovao je sinoć u Dnevniku Nove TV. Među ostalim, osvrnuo se na vođenje sjednica Sabora, neprimjereno ponašanje dijela zastupnika i nabavu borbenih aviona.

S Jandrokovićem je razgovarala novinarka Sabina Tandara Knezović. Intervju možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O NABAVI BORBENIH AVIONA

Posao je apsolutno rađen u dobroj vjeri, a ključne su dvije izjave. Prva, predstavnik Države Izrael naglasio je da su oni trebali ishoditi odobrenje SAD-a. Druga, američki veleposlanik u priopćenju je istaknuo da Hrvatska ne može biti odgovorna za to što SAD i Izrael nisu uspjeli postići dogovor. Zamislimo situaciju iz običnog života. Želite kupiti kuću, a prodavatelj vam obeća da će ishoditi potrebne papire. No on to ne uspije - i posao se ne realizira. U ovom slučaju se isto to dogodilo. Izrael je želio prodati avione, nije ishodio potrebnu dozvolu od SAD-a i posao nije realiziran. Hrvatska je željela za povoljan iznos kupiti izvrsne avione s odličnom izraelskom tehnologijom. Pokušali smo, no nismo ovog puta uspjeli. Ali, imamo novu priliku - napravit ćemo to drugi put.

Mnoge države nisu uspjele realizirati takve projekte: Indija, Kanada… Razgovarao sam nedavno s predsjednikom kanadskog parlamenta koji mi je rekao da su oni avione za bolničke svrhe kupovali više od desetljeća. Ovo su financijski jako zahtjevni poslovi - očito ih nije lagano realizirati. Ova je Vlada, prva u povijesti, odlučila ući u nabavu novih aviona. Sve smo napravili u dobroj vjeri i profesionalno, ali su u igri bile tri strane. Jedna od njih nije napravila ono što se od nje očekivalo i posao nije realiziran.

O NEPRIMJERENOM PONAŠANJU U SABORU

Iz dana u dan, čemu svjedoče i gledatelji, pokušavam smiriti rasprave te ih kanalizirati u normalnom i civiliziranom tonu. Dio zastupnika, međutim, očito skreće pozornost na sebe tvrdom retorikom, uvredama, klevetama, optuživanjem drugih ljudi i skupina, onih koji su različiti od njih. To nipošto nije dobro. Kao predsjednik Sabora mogu samo apelirati na zastupnice i zastupnike da to ne čine. Čuli ste našu zastupnicu Sunčanu Glavak koja je pozvala sve da ne koriste takvu retoriku, da izbjegavaju uvrede na bio čiji račun, da vode računa o dignitetu i dostojanstvu druge osobe. Nastavit ću apelirati jer smatram da za Hrvatsku nije korisno da se na taj način razgovara u Saboru. Takva se atmosfera onda prenosi i na društvo - za što je onda je odgovorna politika.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/suncana-glavak-osudila-neprimjerene-istupe-zekanovica-pupovca

O OPRAVDANOJ SANKCIJI ZASTUPNIKU BULJU

Pustite gledateljima snimku i vidjet ćete da ga je kolega Milijan Brkić ne znam koliko puta upozorio da prestane govoriti, da je isteklo vrijeme. Bulj se oglušivao kada je dobio prvu opomenu, drugu, treću. Jednostavno je ovo bio jedini način da se tog zastupnika disciplinira. Ako želimo kvalitetno voditi sjednice, ako želimo održavati mir, onda se moramo služiti Poslovnikom koji jasno definira pravila. Ako netko namjerno krši pravila iz dana u dan, ako se ne želi ponašati u skladu s pravilima, taj mora biti sankcioniran.

Postoji red i kod vas na televiziji. Ne možete sami odlučiti da ovaj intervju, primjerice, traje 20 minuta. Važno je građanima reći da Sabor ima svoju proceduru, koja je neodvojivi dio demokracije, i to ne znači uskraćivanje slobode govora niti bilo kakvo uskraćivanje demokratskih prava. Upravo obratno: kako bismo svi bili ravnopravni, moramo poštovati ista pravila.

O ŠKIBOLINOM ZAKONU

Taj zakon smo donijeli u najboljoj vjeri. Željeli smo pomoći ljudima koji su imali takve kredite. Dobili smo informaciju da je Europski sud presudio da zakon nije u skladu s pravilima i s pravnom stečevinom. Analizirat ćemo što točno u toj presudi piše i pokušati pomoći ljudima koji su se našli u tako nezavidnoj situaciji. Cijela vladajuća većina u Saboru, zajedno s g. Škibolom, tražila je načina kako pomoći ljudima koji su uzeli te kredite.