Nastavlja se burna rasprava na aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru. Milanoviću i njegovim ministrima dobro pripremljeni zastupnici HDZ-a postavljali su niz argumentiranih i - za nesposobnu SDP-ovu vladu - vrlo teških pitanja. Zastupnica Sunčana Glavak „podsjetila“ je premijera na sve afere njegove vlade „reda i poštenja“. Nakon toga je Ante Babić postavio pitanje Milanki Opačić o sve većem siromaštvu u Hrvatskoj, na što potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih nije dala nikakav odgovor. 

Frano Matušić je pak premijeru zamjerio to što ignorira srpsko prisvajanje kulturne baštine Dubrovnika. Donosimo sažetke pitanja i replika naših zastupnika:

GLAVAK: Kukuriku = sukobi interesa, zloporaba položaja, oštećivanje proračuna!

Tihomir Jakovina - apoteka; Andrea Zlatar Violić - korištenje novca iz proračuna za svoj časopis; Siniša Varga - tri puta u sukobu interesa; zamjenik ministra Marijan Cestarik, Branko Šegon, Mario Moharić, Željko Sabo, Marina Lovrić Merzel - zloporaba položaja i ovlasti! Mnogi od njih dobili su mogućnost da globe za svoje nepodopštine otplate na rate. Ali što da na rate plati 320 tisuća naših blokiranih sugrađana, 327 tisuća nezaposlenih, 25 tisuća obrtnika koji su morali zatvoriti posao?! Što je sa šest godina recesije i Hrvatske na dnu svih ljestvica? Neki dan zadužili ste nas ponovno za gotovo milijardu eura, to je stvarnost kojoj Vi tepate riječima: „Ovo je najbolja i najpoštenija vlada do sada“. 

Što više radi - to svima gore!

Nadalje, ako već nemate snage čestitati pobjednici predsjedničkih izbora, hoćete li se ispričati hrvatskoj javnosti zbog svojih izjava koje ste izrekli u pobjedničkoj noći Kolinde Grabar-Kitarović? Govorite o kućnom odgoju - kućni odgoj je izdići se iznad svog ega, čestitati i ispričati se - to je veličina čovjeka. Što god Vas pitam, uvijek se služite nekakvim doskočicama, mislite da ste jako smiješni i zabavni. Ali narodu više ništa nije smiješno! Raslojavate hrvatsko društvo, a zajedništvo Vam je potpuno nepoznata riječ! I zato Vas molim: radite što manje - jer sve što ste napravili nama je bilo sve gore!

BABIĆ: Ministrica „socijalne skrbi“ najviše zakida sirotinju!

Ministrice Opačić, još u svibnju prošle godine postavio sam Vam pitanje što namjeravate poduzeti kako bi se zaustavio alarmantni trend iseljavanja mladih. Do dana današnjeg nisam dobio odgovor! Očito da ili odgovor nemate - ili taj problem za Vas i ne postoji. 

Umjesto borbe protiv siromaštva, Vi ste upravo zakinuli hrvatsku sirotinju, posebice obitelji s više djece. A to se moglo dogoditi jer ste ignorirali ključne točke Strategije „Europa 2020.“, temeljnog dokumenta Europske komisije za borbu protiv siromaštva. Obitelji s više djece trpe Vaše loše političke odluke. Mogao sam Vam postaviti i pitanje o suspenziji Obiteljskog zakona, ali na to su osvrt već dale svekolika i stručna javnost.

MATUŠIĆ: Zašto šutite na srpsko prisvajanje dubrovačke kulturne baštine?!

Premijeru Milanoviću, jeste li ikad na sjednici Vlade reagirali na objavu knjige u Srbiji pod naslovom „Istorija dubrovačke književnosti“, u kojoj se ponovno poseže za hrvatskom kulturnom baštinom starog Dubrovnika?! Objavljena je krajem prošle godine. U njoj se hrvatski pisci proglašavaju srpskima, a dubrovačka baština srpskom. 

Jeste li barem predložili ministrici kulture da reagira na ovaj slučaj?! Na to trebate reagirati i braniti hrvatsku kulturnu baštinu! Ali Vi to ne radite - kao što ni inače ne branite hrvatske nacionalne interese!