Dobro pripremljeni HDZ-ovi zastupnici u Saboru su na aktualnom prijepodnevu „izrešetali“ premijera Milanovića i njegove ministre. Teme - aktualne, a vladajući su na naše argumente ostali po običaju - nijemi. Ili su pak pokušavali skrenuti pozornost, ili u drugima tražiti krivce za svoje neuspjehe... Predvidivo i dosadno. 

Instrumentalizirani HRT (koji bi trebao biti javni servis), udžbenici u kojima se inkriminirani SDP-ovi dužnosnici navode kao uzor, Milanovićev put u SAD… prva su to tri pitanja kojima su HDZ-ovi zastupnici danas „zasuli“ i premijera i ministre.

SUNČANA GLAVAK: Ni sekunde Kolindi Grabar Kitarović i Obami!

Gospodine predsjedniče Vlade, neću Vam postaviti pitanje o ekonomiji jer se u to očito ne razumijete. No nadam se kako biste mogli biti upućeni u najvažnije akte, posebice one za koje sve siromašniji građani izdvajaju čak milijardu i 400 milijuna kuna. Riječ je o ugovoru Vlade RH i HRT-a do 2017. godine. Prema tom ugovoru, HRT je dužan pravodobno i istinito informirati građane o političkom, kulturnom i gospodarskom životu te o svemu što je od javnog interesa. 

Prešućeni i Cameron i Merkel!

Dužni ste skrbiti o poštivanju i provedbi ugovora koje je potpisala vaša vlada. A da se ugovor krši, vidi se iz monitoringa Dnevnika HTV-a, u kojem je Vaš predsjednički kandidat Ivo Josipović u zadnjih mjesec dana „boravio“ čak 5.400 sekundi, a kandidatkinja HDZ-a nije dobila ni sekundu s NATO summita u Cardiffu. I riječju i slikom je - ignorirana. A susrela s najvažnijim svjetskim državnicima poput Obame, Camerona ili kancelarke Merkel - što smo mogli saznati iz reportaža komercijalnih televizija. Što ćete poduzeti kako bi se poštivali dokumenti i akti Vlade RH? Zašto bi građani plaćali TV pristojbu kada za svoj novac ne mogu dobiti objektivne i nepristrane informacije?!

GORDAN JANDROKOVIĆ: Puno šminke i pompe, a rezultati - nikakvi!

Pitanje predsjedniku Vlade. Prošli je tjedan pompozno najavljen Vaš odlazak u SAD i „susret s vodećim tehnološkim kompanijama“. Sami ste pridonijeli velikim očekivanjima kazavši, citiram: „Idemo na vrlo ozbiljne poslovne razgovore na koje nitko nikad iz Hrvatske nije išao“. Nažalost, nakon velikih riječi, u Vašem slučaju vrlo rijetko dolaze i velika djela. 

Katarske magle i memle

Tako moram podsjetiti na spektakularno prezentiran posjet Kataru kada je hrvatsko izaslanstvo, predvođeno predsjednikom Josipovićem, najavilo realizaciju projekta LNG terminala. Naravno, nakon toga se nije dogodilo ništa. Stoga Vas pitam - kako se ne bi i „velika očekivanja“ od posjeta Sjedinjenim Državama pretvorila u jednu veliku nulu - koji su stvarni ciljevi tog puta? Koji su to konkretni projekti koje ćete ponuditi američkim partnerima i kakav uspjeh očekujete? Puno je šminke i pompoznosti, a nažalost - rezultati nikakvi.

ANTE BABIĆ: Novi udžbenici - Sabo i Merzel kao „primjeri dobre prakse“!?

Pitanje upućujem poštovanom ministru Mornaru. S obzirom na gospodarsku situaciju u RH, na visoku nezaposlenost i nizak standard građana, smatrate li ispravnom odluku Vašeg prethodnika da mijenja udžbenike? Prema njegovim navodima - podsjetimo javnost - novi udžbenici trebali su biti osuvremenjeni, pravopisno usklađeni i s novim sadržajima. Zastarjelosti su trebale biti uklonjene. 

Uče djecu kriminalu

Ali novi su udžbenici gotovo identični onima starima. Primjerice, udžbenik iz Politike i gospodarstva navodi bivšu sisačko-moslavačku županicu Lovrić Merzel te bivšeg gradonačelnika Vukovara Željka Sabu kao „primjere dobre prakse“!? Hoćete li iskoristiti svoje zakonsko ovlasti te takve udžbenike povući iz uporabe?