Aktualno prijepodne u Hrvatskom saboru. Naši zastupnici - po običaju temeljito pripremljeni - preciznim argumentima i kvalitetnim pitanjima zasuli su Milanovića i njegove ministre. A koji nisu imali nikakva konkretnog odgovora, već su ispraznu debatu ponudili kao jedini „argument“. Ništa novo kad je u pitanju ova vlada.

Uoči početka samog aktualca, saborski zastupnik Davorin Mlakar iznio je pak primjedbe na donošenje zakona po hitnom postupku. Konkretno - izmjene Zakona o registru birača.

- Iako je u Hrvatskoj lakše pogoditi bingo Hrvatske lutrije nego datum održavanja izbora, svi smo svjesni da smo vrlo blizu tom datumu. Kako je moguće da Vlada na vjerojatno zadnjoj sjednici Sabora nudi zakon po hitnom postupku kojim će mijenjati registar birača?

Potpuni debakl Milanovićeve vlade

Potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner do kraja je razgolitio Milanovićeve magle i obmane o „rastu“ - konkretnim podacima o katastrofalnom stanju u gospodarstvu. Milanović nije odgovorio, dapače nervozno i agresivno je - po već ustaljenoj navici - pribjegao „trećoj“ temi. Davorin Mlakar je prozvao ministra Lalovca koji je bombastično najavljivao hapšenja, a smijenio je u Poreznoj upravi ljude koji su otkrili prijevare. Te upitao Lalovca je li moguće da u Hrvatskoj postoji zaštita političkog vrha onih tvrtki koje su i u službenim evidencijama iskazane kao sumnjive. Zastupnik Ante Babić podsjetio je Jakovinu na njegove brojne afere i eklatantnu nesposobnost - nanio je štete hrvatskoj poljoprivredi više nego sve elementarne nepogode zajedno. A zastupnik Branko Bačić podsjetio je Vrdoljaka na nisku obećanih, a nerealiziranih projekata. Te nezakonito poskupljenje struje za 25 posto - čime je ova vlada dodatno osiromašila građane.

Istupe i replike naših zastupnika možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

REINER: Hrvatska je jedina zemlja u EU u kojoj će ove godine realne plaće pasti!

Milanoviću, zadnjih dana se neprestano hvalite porastom BDP-a od 1,2 posto i stvarate dojam da je to krunski dokaz da je Hrvatska izašla iz recesije, da je zavladalo opće blagostanje i teče med i mlijeko… Kako se u to uklapa činjenica da je zemlja i dalje u dužničkoj krizi, a poduzeća i građani zaduženiji od onih u Grčkoj? Dugovi privatnog sektora iznose 143,7 posto, a u Grčkoj 135,6 posto! Kako se pak u to uklapa službeni podatak da je gotovo svaki drugi samac stariji od 50 godina na rubu gladi? Svaki četvrti građanin stariji od 60 godina smatra se siromašnim. A prema izvješću UN-a i Svjetske banke na 61. smo mjestu od 96 država po lošoj kvaliteti života starijih građana?! 

Odveli ste Hrvatsku na sam rub propasti!

Čak dvije trećine tvrtki je visoko zaduženo, polovica njih se suočava se sa stečajem! Prema prognozi EK, Hrvatska je jedina zemlja u EU u kojoj će ove godine realne plaće pasti, dok će u svim drugim zemljama rasti! Povećali ste javni dug sa 63 posto na gotovo 90 posto! Deseci tisuća mladih napušta Hrvatsku - više nego ikada u novijoj povijesti. Svjetski ekonomski forum ovu je vladu rangirao kao šestu najgoru - od ukupno 144 države! U društvu smo s  Libijom, a bolje su rangirane, primjerice, Angola, Čad i Mauretanija. Milanoviću, to ste napravili!

MLAKAR: Bombastično ste najavljivali hapšenja, a u Bjelovaru obećali izgradnju bolnice!

Ministre Lalovac, u srpnju ste najavili ste da nastavljate s istragama nekih osoba iz bankarskog i gospodarskog miljea - radilo se o velikim poreznim utajama. Neki su preveli u medijima da prijetite hapšenjima! Vi ste to ispravljali u svojim izjavama i rekli ste - koliko vas mogu citirati - da Vas uopće me ne zanimaju imena tih ljudi. Prošlo je gotovo tri mjeseca od te izjave - do danas informacija nema. Ali ste zato Bjelovaru izjavili kako ćete financirati izgradnju bjelovarske bolnice - i to novcem koji ćete prikupiti od utajivača poreza. Radi se o iznosu od oko 100 milijuna kuna! 

Suspektni poslovi Milanovićeva brata

Porezna uprava u Gradu Zagrebu uočila je velike prijevare, otkrili su da je proračun oštećen za više od 100 milijuna kuna! Za „nagradu“ ste sve te ljude u Poreznoj upravi smijenili. S obzirom da su bile identificirane neke sumnjive tvrtke - jeste li ih smijenili zato što su došli do informacija koje kruže u javnosti? Je li s tim tvrtkama bio povezan g. Krešimir Milanović, brat predsjednika ove vlade?

BABIĆ: Ministre Jakovina, uništavate selo svojom nestručnošću i eksperimentima!

Ministre Jakovina, pratile su Vas brojne afere - od sukoba interesa, zatim kvota za šećer, korištenje službenih kartica, problem s izvozom mlijeka u BiH…  A poljoprivredna proizvodnja pala je na najniže grane! Čega ste se god dotakli - pretvorili ste u štetu za hrvatsko selo! Nestručnošću ste uništili selo i unazadili poljoprivredu - dok se mladi iseljavaju. Sela su pusta, a poljoprivredna zemljišta neiskorištena. Preko Agencije za poljoprivredno zemljište stvorili ste kaotičnu situaciju eksperimentirajući.

Imate li barem grižnju savjesti?

Jeste li svjesni činjenice da je politika koju ste provodili nanijela više štete poljoprivrednicima nego sve elementarne nepogode? I nakon četiri godine vašeg mandata - upropaštavanja sela i seljaka - osjećate li barem odgovornost ili grižnju savjesti zbog svih propusta koje ste učinili? 

BAČIĆ: Uzeli ste građanima tri Pelješka mosta, a niste realizirali nijedan obećani projekt!

Ministre Vrdoljaku, energetska stabilnost i neovisnost Hrvatske bila je jedna od temeljnih odrednica u programu rada ove vlade. Naveli ste niz energetskih projekata koje ste mislili realizirati, primjerice da će se napraviti četiri hidroelektrane na Savi, dvije na Dravi, hidroelektrane Senj, Kosinj i Ombla… Ili pak rekonstrukcija rafinerija nafte u Rijeci i Sisku, izgradnja južnog toka i LNG terminal na Krku. A pompozno ste najavili projekt istraživanja nafte i plina u Jadranu za koji ste govorili da će Hrvatsku u energetskom smislu pretvoriti u „malu Norvešku“! 

Ostavka!

U travnju 2012. ste nezakonito povećali cijenu struje 25 posto. To je na godišnjoj razini građane osiromašilo građane za dvije milijarde kuna - što je iznos potreban izgradnju Pelješkog mosta. U tri godine, dakle, uzeli ste građanima tri Pelješka mosta, a niste realizirali obećane projekte! Potpuni debakl! Ministre Vrdoljak, jeste li kao najodgovornija osoba za realizaciju projekata trebali podnijeti ostavku jer nisu realizirani.