Porezno rasterećenje, dizanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva i izgradnja socijalno pravednijeg poreznog sustava - osnovni su ciljevi porezne reforme! - istaknuo je ministar financija dr. sc. Zdravko Marić predstavljajući u Hrvatskom saboru paket od 15 zakonskih prijedloga koji se tiču cjelovite porezne reforme. Pojedinačno je predstavio svih 15 prijedloga - osam novih zakona i sedam zakonskih izmjena.

Socijalno pravedniji sustav

Ministar Marić naglasio je da su od početka rada na poreznoj reformi jasno postavljeni njeni osnovni ciljevi - porezno rasterećenje i građana i poduzetnika te dizanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, kao važan impuls gospodarskom rastu te stvaranju i otvaranju novih radnih mjesta:

- Izgradnja socijalno pravednijeg poreznog sustava i u konačnici društvenog poretka te stabilan i jednostavan porezni sustav također su ključni elementi kojima smo se vodili od početka ovog velikog posla. Mislilo se i na poreznu administraciju te na sva tijela koja su usko vezana uz naplatu poreza - nastojalo se pojednostaviti i pojeftiniti procedure koje će značiti bolju uslugu. Naposljetku, mislilo se i na pružanje veće pravne sigurnosti poreznim obveznicima, uzimajući u obzir fiskalne mogućnosti i ne dovodeći u pitanje održivost hrvatskih javnih financija.

U nastavku izlaganja ministar Marić pojasnio je sve novosti koje donosi cjelovita porezna reforma:

- U 2017. ova reforma za državu nosi neto efekt od 2 milijardi kuna, a za građane i poduzetnike i do 2,5 milijarde.

6,5 do 11,5 tisuća radnih mjesta

Dodao je da će se zahvaljujući tome otvoriti 6,5 do 11,5 tisuća radnih mjesta:

- Radili smo analize uzimajući u obzir i iskustva drugih zemalja te relevantnih međunarodnih institucija poput OECD-a, Svjetskog ekonomskog foruma, Europske komisije i MMF-a - koje vrlo jasno ukazuju da se smanjenjem poreznog tereta za 1 postotni bod u odnosu na BDP dugoročno povećava stopa potencijalnog rasta gospodarstva između 0,25 i 1 posto. Poglavito je taj efekt jači i znatniji kada govorimo o poreznom rasterećenju tzv. izravnih poreza - dakle poreza na dohodak i dobit. Na to najviše i ciljamo.  

Izlaganje ministra Marića možete pogledati u cijelosti: