Potpredsjednik Vlade i „dežurni optimist“ Branko Grčić na novinskoj je konferenciji „obznanio“ da naše gospodarstvo ide naprijed. Da bismo u prvom kvartalu ove godine mogli zabilježiti rast BDP-a. Čini se da Grčić ne zna u kojoj to državi živi. Naš saborski zastupnik (i koordinator HDZ-ovih gospodarskih odbora) Domagoj Ivan Milošević prokomentirao je taj Grčićev novi pokušaj zavaravanja javnosti. Njegovu izjavu donosimo skupa s pitanjima novinara:

U Vladi su optimistični za prvi kvartal, što kaže oporba?

Ne znamo bazira li aktualna vlada optimizam na činjenici da se bližimo brojci od 70 posto udjela javnog duga u BDP-u ili na tome da nas je samo u prošle dvije godine zadužila za novih 65 milijardi kuna. Jesu li optimistični na temelju činjenice da je samo u prvom kvartalu ove godine deficit veći za više od milijardu kuna? Jesu li optimistični zato što je prihod od PDV-a, unatoč svim podignutim porezima, pao za - 800 milijuna kuna! Svima nam treba malo optimizma, o tome nema dileme, no trebamo se prije svega uspoređivati sa zemljama koje su davno izašle iz krize, ali i sa 2011. godinom. Stojimo zakopani na mjestu, zapravo propadamo, isključivo zbog pogrešne ekonomske politike aktualne vlasti. Na kraju dana, građane zanima vrijedi li danas sto kuna više nego prije tri godine. Vrijedi li danas njihova imovina više ili manje? Kakva je budućnost? S ovom ekonomskom politikom zasigurno nije svijetla.

Što vladajući još mogu učiniti, a ne čine, da se popravi gospodarstvo?

Od početka su krenuli potpuno krivo, a tako su i nastavili dvije i pol godine, uporno dižući poreze i građanima i poduzetnicima. Nikako da shvate da nas daljnje zavlačenje ruke u džep građanima i poduzetnicima ne može izvući iz krize. Svjedoci smo da su propustili pokrenuti bilo koju suvislu reformu. Nećemo valjda reformom zvati outsourcing čistačica i kuharica?! Neprekidno prošle dvije i pol godine slušamo napade na privatni sektor. Vjerujem da svi razumijemo da nova radna mjesta i gospodarski rast može osigurati privatni sektor, posebice srednji i mali poduzetnici i obrtnici, a da im država pritom mora stvoriti okvir - porezno konkurentan okvir.