Glasnogovornik Kluba zastupnika HDZ-a (i član nacionalnog Predsjedništva) Gordan Jandroković danas je u Središnjici dao izjavu za mnogobrojne medije vezano uz Arbitražni sporazum između Hrvatske i Slovenije. Nakon informacija koje su se pojavile u medijima koje teško kompromitiraju sam rad Arbitražnog suda, naša je stranka promptno reagirala - zatraženo je bezuvjetno stavljanje izvan snage Sporazuma o arbitraži te od Milanovića hitno sazivanje sastanka s predsjednicima parlamentarnih stranaka radi postizanja konsenzusa za zaštitu nacionalnih interesa.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/ako-su-navodi-o-protupravnim-radnjam...

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-krsenje-pravila-suda-je-skanda...

Izjavu sabornika Jandrokovića možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke: 

O IZVANREDNOJ SJEDNICI SABORA

Pozdravljamo stav Vlade i čelništva Sabora o sazivanju izvanredne sjednice. Formalizirali smo danas naš zahtjev (v. prilog) koji smo jučer najavili - ovo je pitanje tako važno da je nužno sazvati izvanrednu sjednicu Sabora. Svojevremeno je Sabor donio odluku o stupanju na snagu Arbitražnog sporazuma. Sabor je tijelo državne vlasti koje mora donijeti odluku o stavljanju izvan snage tog sporazuma. Očekujemo da će to biti konačna odluka i da je to jedino ispravno - s obzirom na težinu povrede koju je učinila slovenska strana. Arbitražni sud je, naime, kompromitiran. Nije više vjerodostojan i njegove odluke više nitko ne bi smatrao ni poštenim ni pravednim! Siguran sam da ćemo na saborskoj sjednici u suglasju donijeti takvu odluku. 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/klauzura-u-ogulinu-pokusali-su-na-pr...

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/arbitrazni-sud-izgubio-vjerodostojno...

O SASTANKU PREDSJEDNIKA PARLAMENTARNIH KLUBOVA

HDZ je jučer u svojim zahtjevima iznio i taj prijedlog - dobro je da dođe to tog sastanka. To je nova praksa - koju dosad nismo imali prilike vidjeti u radu Milanovićeve vlade. S obzirom na težinu situacije, ovo je važan korak naprijed. To pozdravljamo! Na sastanku ćemo sudjelovati aktivno i konstruktivno. Vjerujemo da će naš prijedlog koji smo jučer uputili - stavljanje Sporazuma o arbitraži izvan snage - biti usvojen. 

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/video-nakon-ovakve-kompromitacije-arb...

O KOMPROMITACIJI SUDA

Toliko je slovenska strana teško prekršila međunarodno pravo i arbitražni postupak da nemamo mnogo prostora za razmišljanje. Jasno je što treba napraviti - staviti izvan snage Arbitražni sporazum. Ovaj sastav Arbitražnog suda - pa i sam Arbitražni sud - više nema smisla i potrebno je tražiti nova rješenja koja će osigurati rješenje pitanja granice. 

NEMA FAŠIZACIJE - OSTOJIĆ NEKOMPETENTAN

Osim pitanja o događanjima veznim za Arbitražnog suda, Jandroković je odgovorio i na pitanja novinara o kazni UEFA-e zbog incidenta na Poljudu. 

- UEFA je pravilno dimenzionirala događaj na Poljudu - nema nikakve „fašizacije“. Radi se o ispadu huligana. Ovo je svakako najbolji odgovor onima koji su Hrvatsku optuživali za „fašizaciju“. Huligani su htjeli nanijeti štetu i Hrvatskoj i Hrvatskom nogometnom savezu! Veliki je, međutim, problem što još uvijek huligani nisu otkriveni. Vrijeme je da se postavi pitanje kompetentnosti i stručnosti ministra Ostojića i njegovih suradnika. Prošlo je jako puno vremena, a nisu pronađeni počinitelji. Ne mislim da je Milanovićevo pismo pomoglo - jer je u nekoliko navrata rečeno da je Disciplinska komisija UEFA-e neovisno tijelo. Čak su se pojavile informacije da takvo pismo može nanijeti štetu - jer se smatra političkim pritiskom. Disciplinska komisija je odlučila temeljem zdrave logike! Nije se dala impresionirati onima iz Hrvatske koji su incident pokušavali politički zloupotrijebiti.

PrivitakVeličina
klub_zastupnika_hdz-a.pdf2.07 MB