Uime HDZ-a zahvaljujem g. Tihomiru Oreškoviću na trudu i radu u Vladi. Pozivam ga još jednom na razboritost i političku odgovornost. G. Oreškoviću, izostala je Vaša suradnja s HDZ-om te Klubom zastupnika HDZ-a. Smatramo da se g. Orešković nije snašao kako smo očekivali te da se nije u dovoljnoj mjeri bavio vitalnim političkim pitanjima - gospodarstvom i socijalnim problemima! - Istaknuo je, između ostalog, glavni tajnik HDZ-a i saborski zastupnik Ivan Domagoj Milošević uime Kluba zastupnika HDZ-a u raspravi o opozivu premijera Tihomira Oreškovića

Istup saborskog zastupnika Domagoja Ivana Miloševića možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Razboritost i odgovornost

Samo stabilnost može pomoći - ne samo gospodarska, već i politička. Osobno mi je žao što kombinacija stručne i političke vlade nije dala željene rezultate. Ovako dalje ne ide. Uime HDZ-a zahvaljujem g. Tihomiru Oreškoviću na trudu i radu u Vladi. Pozivam ga još jednom na razboritost i političku odgovornost. G. Oreškoviću, izostala je Vaša suradnja s HDZ-om te Klubom zastupnika HDZ-a.

Izostalo rješavanje gospodarskih problema

Smatramo da se g. Orešković nije snašao kako smo očekivali te da se nije u dovoljnoj mjeri bavio vitalnim političkim pitanjima - gospodarstvom i socijalnim problemima. Dakle, otvaranjem novih radnih mjesta i zaustavljanjem iseljavanja mladih. Učestale telefonske sjednice Vlade - pa i ona o rasprodaju državne imovine te otkazivanje sjednice Vlade zbog sastanka u SOA-i pokazalo je da ne razumijete u potpunosti hrvatski politički sustav. Sve su ovo razlozi zbog kojih držimo g. Oreškovića odgovornim i pozivamo ga da odstupi sa svoje pozicije.

Što prije okončati krizu!

Sve su strane složne u namjeri da se ova politička kriza što prije okonča. Upravo stoga ćemo predložiti g. Zdravka Marića za novog kandidata za mandatara Vlade. U potpunosti stojimo iza kandidata Marića i njegove stručnosti. Uvjereni smo da je upravo on osoba koja bi trebala preuzeti mjesto premijera - kako zbog njegova razumijevanja političkih okolnosti, ali i njegova iskustva u javnom i privatnom sektoru. Uvjeren sam da u Saboru postoji većina zastupnika koji su odgovorni i spremni podržati Vladu desnog centra - s ciljem da Hrvatska postane prosperitetna.