Jučer je u Saboru predstavljen prijedlog proračuna za 2015. godinu, kojim je SDP-ova vlada samo potvrdila koliko je nesposobna i neznalačka. Prihodovna strana proračuna na rubu je katastrofe, dok je rashodovna u rasulu. Ipak, vladajući su se potrudili - ako ništa drugo - raznim trikovima zakamuflirati dubioze u državnoj blagajni i enormni deficit prikazati manjim kako bi im Europska komisija eventualno „progledala kroz prste“. Ali, ni to im neće pomoći: maske su odavno pale!

Potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a i financijski stručnjak Ivan Šuker komentirao je proračun za iduću godinu te oštro kritizirao Milanovićevu vladu zbog neumornoga ekonomskog lutanja:

Facelifting proračuna

http://hdz.hr/vijest/iz-sabora/video-sdp-ova-vlada-nas-vodi-do-zastrasuj...

- Ovakav prijedlog državnog proračuna dokaz je da Vlada više nema prostora bilo što učiniti na prihodovnoj strani, a rashodovna je smiješna. Vrlo je zanimljivo to da ni u ovom dokumentu, kao ni u rebalansu proračuna, nije odgovoreno tko će pokriti 2,1 milijardu kunu gubitaka u zdravstvenom sustavu iz 2014. godine! Ovaj je proračun napravljen, kao i prošle godine, kako bi se načelno svidio Europskoj komisiji. Svjesno je prikazan manji deficit. No o tome će na kraju sljedeće godine netko drugi morati pregovarati s Europskom komisijom - jer SDP više neće biti na vlasti.

Dosljedni u nedosljednosti

Smjernice fiskalne politike - dodao je Šuker - u suprotnosti su s onim što govore premijer i ministar financija:

- Svakodnevno ponavljaju da izmjenom poreza na dohodak žele povećati plaće hrvatskih građana, a u smjernicama pak piše da će se time rasteretiti cijene rada!? To su dvije dijametralno suprotne izjave u dva dokumenta Vlade RH. Podjednako tako, govore o gospodarskom rastu i smanjenju nezaposlenosti, a istodobno smanjuju poticajna sredstva iz proračuna!? Ma sve su to tek "stilske igre", kozmetički zahvati.

KARAMARKO: VIŠE IM NITKO NE VJERUJE!

I predsjednik Karamarko jučer je komentirao prijedlog proračuna:

- U ove tri godine dokazalo se da uvijek krivo planiraju proračunski deficit. Za 2014. su tvrdili da će iznositi 12,5 milijardi kuna, a sada je već oko 18!? Jednostavno, više ne vjerujem u njihove projekcije. Vlada nema ni strategiju ni program. Idemo u krivom smjeru, a to naši građani najbolje osjećaju na svom standardu.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-slovacki-je-primjer-inspirativ...