Naš zastupnik i član saborskog Odbora za medije Jasen Mesić gostovao je u srijedu u emisiji Bujica na Osječkoj televiziji (urednik: Velimir Bujanec). Glavna tema: afera ZAMP-HRT, teška 67.5 milijuna kuna. 

Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman, provjereni kadar predsjednika Ive Josipovića, na silu želi od Nadzornog odbora dobiti suglasnost da s Hrvatskim društvom skladatelja (HDS-ZAMP) sklopi bajoslovni ugovor, i to na trogodišnje razdoblje, za razliku od dosadašnje uvriježene prakse jednogodišnjih ugovora. 

Partijsko-interesno ordiniranje

Nastavlja se, dakle, partijsko-interesno ordiniranje na radiotelevizijskom servisu koji bi trebao biti javan, pri čemu se Radman i njegov pokrovitelj Josipović prave slijepi na mogući sukob interesa šefa poslovanja HRT-a Borisa Sruka koji sudjeluje u pregovorima sa ZAMP-om. On, naime, živi u stanu koji je pod ovrhom toga istog ZAMP-a! O slučaju će se, najavljeno je, očitovati DORH. 

Kompletnu emisiju možete pogledati u nastavku:

Prenosimo neke od poruka Jasena Mesića:

POGODOVANJE & TRGOVANJE UTJECAJEM 

Nitko ne dovodi u pitanje autorska prava. To se, međutim, mora raditi na transparentan način. Vrlo je odgovorno od pojedinih članova Nadzornog odbora HRT-a to što su zatražili očitovanje DORH-a o ugovoru koji predlaže Goran Radman zbog osnovanih sumnji na pogodovanje i trgovanje utjecajem. 

Članovi NO-ana zadnjoj sjednici odbili su izglasati suglasnost za potpisivanje spornog ugovora. Ako na sljedećoj sjednici promijene odluku, bit će očito da su pod pritiskom jer u međuvremenu nisu dobili nikakve nove podatke o ugovoru. 

I POSLIJE JOSIPOVIĆA - JOSIPOVIĆ!

Iza g. Radmana stoje Milanovićeva vlada, SDP-ova saborska većina, ali i predsjednik Josipović, koji se nije ogradio od načina njegovog rada. Očito su zadovoljni aktualnim ravnateljem HRT-a. 

Zanimljivo, stari ugovor s HRT-om - onaj iz 1992. - potpisao je u ime ZAMP-a nitko drugi nego Ivo Josipović. Upravo je o tom ugovoru jedan od članova NO-a postavio pitanje g. Radmanu. Odgovor, naravno, nije dobio. Sve se to odvijalo u jeku rata. Ali kada se već tada nije vodilo dovoljno računa, trebala se onda sada u miru napraviti revizija tog ugovora. Članovi NO-a upozaravaju upravo na to. 

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/radman-na-prepad-zeli-sa-zamp-om-sklopiti-ugovor-vrijedan-675-milijuna-kuna

JOSIPOVIĆ U SUKOBU INTERESA! 

U Bujicu se telefonom uključio dr. Đorđe Obradović, pročelnik Odjela za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku:

- Predsjednik Josipović u sukobu je interesa! Kao tajnik ZAMP-a '92. je potpisao prvi ugovor u ime Hrvatskog društva skladatelja, drugi je potpisao '99. - a za to je vrijeme kao „neovisni“ pravni stručnjak, što je suprotno svakoj etici, pisao „znanstveni rad“ u kojem je branio institut autorskih prava. A potom se našao u još jednom sukobu interesa kada je sudjelovao u donošenju zakona koji njemu osobno, a i njegovim poznanicima i prijateljima, donosi vrlo visok prihod.