Odluka o otkazima na HRT-u novinarkama Hloverki Novak-Srzić i Elizabeti Gojan ponukala je naše sabornike da danas zatraže stanku. Uime Kluba zastupnika HDZ-a stanku je zatražila članica saborskog Odbora za medije Sunčana Glavak. Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman koji je javnotelevizijski servis pretvorio u SDP-ov predizborni bilten tako je novim skandalom opet uznemirio javnost.

Faraonske ovlasti 

Nakon stanke, Glavak je izlagala uime Kluba zastupnika HDZ-a te oštro osudila najave otkaza novinarkama. Upozorila je da je Radman dizajnirao pravilnike i kodekse HRT-a na način da može otpustiti koga god želi. 

- Počiva li demokracija na slobodi izražavanja? Uvodi li se na HRT-u kazna po kratkom postupku za verbalni delikt? Radman se očito striktno drži ideje da „vrati HRT-u sjaj iz 70-ih i 80-ih“, kako je to rekao kada je predstavljao svoj program prije nego što je izabran za ravnatelja.

Verbalni delikt

Glavak je naglasila da je upravo SDP-ova saborska većina izabrala Gorana Radmana za ravnatelja HRT-a i dala mu faraonske ovlasti. 

- Zbog verbalnog delikta dvije žene poslat će na ulicu. Jedna je ukazala na propuste činjene u prijenosu inauguracije predsjednice RH, a druga ih je prema mišljenju Etičkog povjerenstva počinila. Bez obzira na to, oštro osuđujemo najavu otkaza! Sabor mora zauzeti stav oko najavljenih otkaza za samohranu majku dvoje djece, za ženu pred mirovinom jer upravo je saborska većina izabrala Gorana Radmana i dala mu faraonske ovlasti da radi očito što želi. On je potom interne pravilnike i kodekse HRT-a dizajnirao na takav način da kome poželi može dati otkaz - što očito i čini. 

Atmosfera straha 

Naša je zastupnica potom istaknula da Radmanovi neistomišljenici imaju tretman kao u vrijeme bivše Jugoslavije.

- Novinari kao javni djelatnici moraju imati slobodu javnog istupa uz svu pripadajuću odgovornost. Poruke koje se šalju ovim otkazima imaju političku težinu u predizbornoj godini. Na Prisavlju je zavladala atmosfera straha! Neistomišljenici imaju tretman kao '80-ih godina kada je ravnatelj bio visoko pozicionirani čelnik tadašnje partije. 

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/video-o-radmanovu-izvjescu-kaos-otkaz...

Etika ne vrijedi za Radmana

Glavak se osvrnula na štetu koju je Radman nanio ugledu HRT-a te istaknula da će ovakvim ponašanjem glavnog ravnatelja servis - koji bi trebao biti javan - pasti još niže na ljestvicama medijskih sloboda.

- Hrvatska je od 180 zemalja, 58 po slobodi medija bila prošle godine. Ovakvim ćemo ponašanjem sigurno pasti za nekoliko mjesta. Zašto se nitko nije pozivao na etiku ili kršenje etičkog kodeksa kada je taj isti ravnatelj nanio štetu ugledu HRT-a - dokazano je bio u sukobu interesa, a još uvijek ne zna gdje je završio novac od hotela koji je kupio od tadašnje partije. Ako govorimo o etici, onda ona mora vrijediti za sve! Nedopustivo je da se ovako šikanira novinare! Treba im dati da rade, istražuju i imaju kritički osvrt. Otkaz sigurno nije rješenje!