Prije glasovanja o rebalansu državnog proračuna, Hrvatski je sabor današnje zasjedanje započeo stankom koju je zatražio Klub HDZ-a na temu zadnjeg slučaja spolnog zlostavljanja djece, a kako bi upozorio na potrebu zakonskih izmjena u tom kaznenopravnom području. 

Pedofili recidivisti

Govoreći u ime našeg kluba, Irena Petrijevčanin Vuksanović je napomenula kako svjedočimo da se opetovano događaju slučajevi da osobe koje rade s djecom ili su već evidentirane za spolno zlostavljanje ne bivaju kažnjene na adekvatan način:

- Ni preventivno djelovanje nije u skladu sa onim kako bi trebalo biti, ono je nedostatno. Treba mijenjati Kazneni zakon, kao i još neke druge zakone koji se tiču prevencije i kažnjavanja spolnog zlostavljanja djece. Zato najavljujem da će Klub HDZ-a uskoro potaknuti proceduru za izmjenu tih zakona, a napose Kaznenog zakona za kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta. Naravno, bit će uključena sva relevantna tijela i svi ostali u skladu s demokratskom procedurom. Konzultirane su kolege s nekoliko katedri, dječji psiholozi i pravobraniteljica za djecu, i svi su se složili da su promjene i strože kazne prijeko potrebne.

Dječje traume na sudovima

Petrijevčanin Vuksanović je dodala da počinjenje zlodjela spolnog zlostavljanja djeteta ne bi smjelo podlijegati kategoriji zastare te je izlaganje nastavila kritikom na račun pojedinih sudova:

- U praksi se događa da je počinitelj slobodan za nekoliko godina pa opetovano počini isto zlodjelo nad drugim djetetom, dok ta djeca trpe doživotne psihofizičke posljedice. Još jedan primjer: javila mi se gospođa majka čija je kći žrtva spolnog zlostavljanja i čije suđenje traje više od pet godina. Ta je djevojčica izložena cijelo to vrijeme torturi i traumi. Mislim da je svaki daljnji komentar suvišan.

To nije političko pitanje, nego pitanje sigurnosti i dobrobiti. Djeca se od potencijalnih zlostavljača ne mogu sami zaštititi - zaključila je naša zastupnica.