Klub zastupnika HDZ-a zatražio je danas stanku zbog sedmodnevnog putovanja ministra Marasa po SAD-u. Maras, naime, nije javnosti predočio račune za putovanje, već se na sva zvona hvali „izvanrednim uspjesima u dogovaranju snimanja novih serija u Hrvatskoj“. No, za ugovaranje snimanja serija zadužen je Hrvatski audiovizualni centar, stoga bi jedini Marasov „uspjeh“ mogao biti kažnjavanje Hrvatske. Jer, državne se vlasti netransparentno miješaju u projekte za koje nisu zadužene. Uime Kluba zastupnika HDZ-a izlagao je sabornik Jasen Mesić.

Njegovo izlaganje možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

„Producentski studio Maras“

Maras je - pravdajući svoje putovanje u SAD - umjesto računa javnosti predočio svoje izvanredne uspjehe u dogovaranju snimanja novih serija. Poslovi se trebaju dogovarati i dobro je da se u Hrvatskoj snimaju strane serije. Ali, to je napravljeno na temelju strategije iz 2010. i zakona iz 2011. Netko je trebao „producentskom studiju Maras“ priopćiti da se i bez njegova uplitanja serija „Igra prijestolja“ u Hrvatskoj snima već praktički tri godine. A dogovorena su - bez Marasa! - i snimanja ostalih filmova u koprodukciji s hrvatskim producentskim kućama. „Producentski studio Maras“, dakle, može „postići“ jedino da - zbog netransparentnog miješanja državnih vlasti u projekte - Hrvatska bude kažnjena. 

Preko leđa poreznih obveznika

Maras ne troši svoje novce, već novce poreznih obveznika. Kakvi nas onda još „dobri“ projekti očekuju u njegovoj „produkciji“? Možda je u SAD-u - u ime cijele vlade - dogovarao snimanje filma „Obmana“ - kako obmanuti porezne obveznike čiji se novci troše na sedmodnevno putovanje po SAD-u?! Bilo bi, dakle, dobro da Maras predoči koliko je novca potrošio za taj put i prestane se petljati u posao za koji nije zadužen! Jer, za te poslove zadužen je Hrvatski audiovizualni centar.