Niti nakon tri mjeseca što je raspušten Nadzorni odbor HRT-a, nije izabran novi. Najveće javno poduzeće u Hrvatskoj još uvijek nema jedini kontrolni mehanizam koji provodi nadzor nad zakonitošću i financijskim poslovanjem. Milanovićeva većina dovodi ovako u sumnju zakonitost rada HRT-a! - istaknula je danas, među inim, u izlaganju uime Kluba zastupnika HDZ-a saborska zastupnica Sunčana Glavak. Naš Klub zastupnika zatražio je, naime, stanku zbog stanja na HRT-u. U čijem je interesu da ovaj javnotelevizijski servis već tri mjeseca nema Nadzorni odbor?

Izlaganje naše saborske zastupnice možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Za koga i u čijem interesu?

Većina u Saboru - početkom ožujka - brzopotezno je razriješila članove Nadzornog odbora HRT-a, U ožujku je saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije raspisao javni natječaj koji je potom poništen. Raspisan je drugi natječaj - članovi odbora obavili su intervjue s kandidatima. Već tri mjeseca najveće javno poduzeće u Hrvatskoj - financirano novcem građana s izdašnih 1,3 milijardi kuna - nema Nadzorni odbor! Nema, dakle, jedini kontrolni mehanizam koji provodi nadzor nad zakonitošću i financijskim poslovanjem HRT-a! Da je u pitanju neko drugo javno poduzeće, biste li jednako tako ovo ignorirali i s ovakvom indolencijom odnosili se, primjerice, prema HEP-u. Koja to država dozvoljava da tri mjeseca nema nadzorni odbor u tvrtki u kojoj radi gotovo 3.000 zaposlenih. Kome to odgovara i za čiji se račun to radi?

Otkazi i uhljebljivanje podobnih

Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman pohodi Sabor - ne znam s kim i o čemu razgovara! Nitko ne pita kako se upravlja novcem poreznih obveznika! A na HRT-u se i dalje dijele otkazi - sastavljaju se liste tko može ući, a tko ne. Tko je podoban, a tko nije! Zaključak - ništa se ne mijenja, transparentnost je ostala zapisana na papiru. A papir može podnijeti svašta, no građani ne mogu. Plaćaju uredno pristojbu koja im je zakonska obveza. Pozivam Milanovićevu većinu u Saboru da izabere Nadzorni odbor HRT-a - jer ovako dovodi u sumnju zakonitost rada. Ne vjerujemo da je ovo slučajno!