Borba protiv korupcije ne bi smjela biti političko pitanje, međutim, kad se već pokrene neko pitanje o korupciji - ono može postati političko. Spomenut ću slučaj Croatia osiguranja. Postoji izvješće Državne revizije u kojoj jasno stoji da je privatizacije Croatia osiguranja provedena nezakonito. Antikorupcijsko vijeće zatražilo je da se napravi revizija privatizacije Croatia osiguranja i utvrdi točno stanje! - istaknuo je, među inim, sabornik (i predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije) Frano Matušić u sinoćnjem gostovanju u HTV-ovoj emisiji „Otvoreno“ (urednik i voditelj: Domagoj Novokmet).

Donosimo ključne poruke:

Miljenić je nakon skandala morao odstupiti

Borba protiv korupcije je globalni problem koji opterećuje mnoge države. Primjer u Švedskoj - ministrica je službenom karticom kupila čarape koje je odmah po dolasku u Švedsku platila. I prijavila. No - zbog olakog posezanja za službenom karticom - morala je podnijeti ostavku. U Hrvatskoj imamo slučaj ministra Miljenića koji pogoduje pri zapošljavanju SDP-ove članice - i još govori kako da se prijavi. Ako se poštuju demokratski standardi - posve je normalno odstupiti s dužnosti nakon takvog slučaja. A da ne govorimo o drugim slučajevima koji se upravo događaju. 

Obaviti reviziju i utvrditi sve činjenice

Borba protiv korupcije ne bi smjela biti političko pitanje, međutim, kad se već pokrene neko pitanje o korupciji - ono može postati političko. Spomenut ću slučaj Croatia osiguranja. Postoji izvješće Državne revizije u kojoj jasno stoji da je privatizacije Croatia osiguranja provedena nezakonito. Navedeno da nije u procesu prodaje određen broj dionica i visina dokapitalizacije. Imamo toliko materijala da možemo reći da nešto ne valja. Što se dogodi? Nakon izvješća, Milanovićeva vlada održi sjednicu na kojoj kaže da privatizacija nije provedena po zakonu koji je na snazi, već po jednom drugom koji se tiče državne imovine. Državna revizija nije prihvatila takav stav! Konkretno - na Antikorupcijskom vijeću zatražili smo da se napravi revizija privatizacija Croatia osiguranja i utvrdi točno stanje. Jer, napravljen je samo dio revizije - vezan za proračun i prihode od prodaje Croatia osiguranja. Treba postojati politička volja - koje nema! - da se stvari istraže na prvi način. Izvješće Državne revizije jasno je pokazalo da se radi o nezakonitoj privatizaciji. To treba raščistiti! 

Sramotna SDP-ova i HNS-ova podrška Vlahušiću

Gospodin Grbin je kazao da su Vlahušića izabrali građani - ključne je što su ga predložile političke stranke. Podržali su osobu koja je pravomoćno osuđena za zloporabu položaja i ovlasti i to je ključ problema. Imate slučaj da se pravomoćno osuđena osoba može kandidirati za gradonačelnika, a da se istodobno ne može zaposliti niti u jednoj gradskoj instituciji!  

REVIZIJA PRIVATIZACIJE CROATIA OSIGURANJA

Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Strategije borbe protiv korupcije u utorak je - većinom glasova - odlučilo Saboru predložiti da Državni ured za reviziju obveže na provođenje revizije privatizacije Croatia osiguranja. Vlada odluku o privatizaciji nije, naime, smjela donijeti bez odobrenja Sabora. 

- U izvješću državne revizije mnogo je nedorečenih stvari i suspektnih činjenica! - naglasio je predsjednik Vijeća Frano Matušić.

Kao što se sjećate, na alarmantno izvješće Državne revizije o privatizaciji Croatia osiguranja prvi je - još početkom lipnja - upozorio naš sabornik dr. Goran Marić. 

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/video-milanoviceva-vlada-samovoljno-j...

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/video-maric-privatizacija-croatia-osi...