Izabrani zastupnik HDZ-a i kandidat za predsjednika našega zastupničkog kluba Branko Bačić u sinoćnjem gostovanju u HTV-ovoj emisiji „Otvoreno“ govorio je o „hodogramu“ današnje konstituirajuće sjednice Hrvatskog sabora. Donosimo njegove ključne poruke:

O KONSTITUIRAJUĆOJ SJEDNICI

Kada preuzme predsjedanje Hrvatskim saborom, g. Božo Petrov će predložiti dopunu dnevnog reda. Birat će se Mandatno-imunitetno povjerenstvo - koje će izraditi izvješće. Nakon usvajanja izvješća, izabrat će se potpredsjednici Sabora, potom još tri saborska odbora. Planirano je da se predlože i uvrste u dnevni red četiri zakona - koji će omogućiti idući tjedan imenovanje Vlade. Vjerujemo da će se to sve u petak izglasati. U ovim zakonima sadržan je jedan dio Mostovih „jamstava“ - u onom dijelu u kojemu govorimo o pravima državnih dužnosnika.

O DRŽAVNIM TAJNICIMA

Vratit ćemo poziciju državnog tajnika. U ovom trenutku nije moguće ukinuti pomoćnike ministara - za to treba jedan period kako bi se raspisali natječaji za ravnatelje uprava, tj. za dužnosti koje sada obnašaju pomoćnici ministara.

O IZMJENI IZBORNOG ZAKONA

Nakon što se rasprave i usvoje zakoni o ustroju Vlade, na red će doći dio zakona koje predlaže Most. Dakle, oni za koje HDZ smatra da su prihvatljivi, dok drugi dio zakona zahtijeva širu javnu raspravu. Može se, primjerice, odmah ići u izmjenu Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor - skloni smo prihvatiti varijantu da se na izborima mogu dati tri preferencijalna glasa. No taj se zakon neće primjenjivati na lokalne izbore u 2017. jer se donosi svega sedam mjeseci prije samih izbora.