Glasnogovornik Kluba zastupnika HDZ-a (i član nacionalnog Predsjedništva) Gordan Jandroković danas je u Središnjici odgovarao na pitanja mnogobrojnih novinara u povodu posljednjih spoznaja o Arbitražnom postupku između Hrvatske i Slovenije.

Izjavu Gordan Jandrokovića možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O KOMPROMITACIJI SUDA

HDZ je zatražio od svih sastavnica hrvatske vlasti - Predsjednice RH, Vlade i Sabora - poduzimanje radnji koje će trenutno i bezuvjetno izvan snage staviti Arbitražni sporazum. Razlog je djelovanje slovenske strane - koja je toliko kompromitirala Arbitražni sud da njegove odluke i daljnje djelovanje niti su vjerodostojne niti će bilo tko vjerovati da će konačna odluka biti - poštena i pravedna.  

O PONUĐENIM OSTAVKAMA 

Nakon što su slovenski predstavnici pokušali zanijekati da se radi o istinitom događanju, a u javnost izišli audiozapisi, očito je da se više ne mogu braniti. Logično je da odgovorni za ovako sramotno ponašanje i tešku kompromitaciju slovenske strane - i samog Arbitražnog suda - odu.

O IZVANREDNOJ SJEDNICI SABORA

Već smo u našem priopćenju od Milanovića zatražili da sazove sve predsjednike parlamentarnih stranaka - da bismo dogovorili zajedničke akcije. Cilj je konsenzus i zaštita nacionalnih interesa! Pozvali smo Sabor da poduzme sve radnje da bi se Sporazum o arbitraži stavio izvan snage. Za to je potrebna izvanredna saborska sjednica i očekujemo da će se ona što prije održati. Nismo još podnijeli zahtjev - očekujemo da Milanović otvori raspravu s predsjednicima parlamentarnih stranaka. Želimo zajednički djelovati! Ova tema nadilazi stranačke interese. Prevažna je i zajednički želimo zaštiti nacionalne interese. To je, dakle, prvi korak. A što se tiče hrvatske diplomacije, važno je naglasiti da bi trebalo žurno tražiti sastanke u svim glavnim gradovima državama članica EU. I svim zainteresiranim državama - prvenstveno mislim na SAD i Svetu Stolicu. Objasniti, dakle, što se dogodilo i kako je Slovenija prekršila odredbe Arbitražnog sporazuma. Te zašto će Hrvatska povući određene poteze. 

O RJEŠENJU PITANJA GRANICE

Privremeni granični režim funkcionira već nekoliko godina - nije bilo nikakvih incidenata. Moguće je, dakle, funkcionirati i bez odluke Arbitražnog suda. Kada se stvari malo smire - i kada Slovenija proanalizira što i kako se dogodilo - očekujem da Arbitražni sud završi sa radom. Jedan od mogućih koraka jest da Hrvatska ponovno predloži da se ide pred Međunarodni sud pravde u Haagu. To je i bio naš prvotni prijedlog. Ako Slovenija želi na jedan korektan način riješiti ovo pitanje - onda je upravo ovaj sud pravo mjesto za to.

O PRAVNIM RJEŠENJIMA

Činjenica jest da Arbitražni sporazum ne definira izlazak neke od strana iz njega - jer nitko nije očekivao ovako drsko ponašanje slovenske strane. Uistinu - ovo ide na štetu njihovom ugledu! No postoji opće ugovorno međunarodno pravo koje definira i ovakve situacija. Ako jedna od strana ozbiljno naruši sporazum, onda druga strana može reagirati suspenzijom i izlaskom iz sporazuma.

O ARBITRAŽNOM SPORAZUMU

Sporazum o arbitraži bio je dobar sporazum. U prvom redu utemeljen je na međunarodnom pravu, odluka bi se donosila temeljem međunarodnog prava. A da je sporazum bio dobar - najbolje potvrđuje ponašanje slovenske strane. Da su oni bili sigurni da će dobiti spor temeljem međunarodnog prava, onda se ne bi upuštali u ovakve radnje - lobiranje, nagovaranje, naknadno unošenje nekih materijala u postupak. Sa slovenske strane je učinjen čitav niz nedopustivih radnji. Mi smo se držali dogovora i procedure - jer smo bili uvjereni da ćemo prema međunarodnom pravu dobiti rješenje koje nam pripada.