Ovim zakonom Kukuriku većina, zapravo, zabranjuje referendume! Ne želi čuti glas naroda. A upravo su referendumi reakcija građana na katastrofalnu politiku ove vlade. Zar će građani satima - i za vrijeme radnog vremena - čekati pred uredima Državne uprave da bi potpisali inicijativu za referendum! Ne donosite ovakav nedemokratski zakon! - sažetak je poruka naših sabornika u raspravi o izmjeni, punog naziva, Zakona o referendumu.

Uime Kluba zastupnika HDZ-a izlagao je Davorin Mlakar (potpredsjednik Kluba), a replicirali su potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner i sabornici dr. sc. Goran Marić i Frano Matušić.

Njihove istupe možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

MLAKAR: SDP ne zna točan broj ureda Državne uprave - sramotno!

Ovim zakonom referendum se - zabranjuje! Najvažnija novina je, naime, da se potpisi prikupljaju u uredima Državne uprave. Tvrdite da tih ureda ima 330, no to nije točno. Nema ih toliko - čak ni kada pribrojite sve njihove ispostave. A nedavno ste predlagali spajanje ureda Državne uprave kojih će biti pet i kojima ne znamo sjedište. Kako ćete onda objasniti građanima gdje se ti uredi nalaze - kad ni vama samima nije jasno?!

Antidemokratski refleks

Referendum je oblik neposredne demokracije. Na što više mjesta morate omogućiti potpisivanje inicijative za referendum. A referendume ste dobili kao reakciju društva na politiku Kukuriku koalicije. I to je jedina istina zbog čega se pokreću referendumi, a SDP-ova većina nalazi relativno netransparentne načine kako bi referendume ako ne zabranili, onda ograničili.

Znate li uopće broj birača?

Kažete da će trebati 10 posto - od ukupnog broja birača - da bi neka inicijativa bila valjana. Ministar Bauk, podsjećam, kaže da je 456.613 birača - 10 posto od ukupnog broja. Nakon njega, Ustavni sud navede drugu brojku - 404.252. Potom  ministar Bauk - u izvješću za predsjedničke izbore - iskaže brojku od 377.928! Nakon tri godine vaše vlade - tako ste „riješili“ popis birača. U citiranim izjavama broj se birača razlikuje - za 70.000!

Suočite se sa zbiljom

Građani su satima u kolonama čekali da glasuju na izborima za predsjednika. A sada ih upućujete na urede Državne uprave! Nemojte, stoga, donositi ovakav zakon - jer on ne pomaže, već odmaže provođenju referenduma. A to što građani propituju na referendumima katastrofalnu politiku Milanovićeve vlade - s tim se pak morate suočiti! Ali - ne ovako!

REINER: SDP iskazuje nepovjerenje prema građanima!

Jako je dobro da ste na početku rekli da je Klub zastupnika SDP-a za ovaj zakon. Nakon toga ste, naime, izrekli niz suprotnih tvrdnji. Primjerice, „tko se boji naroda“, a nakon toga  da bi „različite interesne skupine mogle iskoristiti referendum za svoje ciljeve pa to ne smijemo dozvoliti“. Takvo nepovjerenje prema građanima nije dobro - jer sužava njihova prava. Upravo je referendum - kao neposredan oblik demokratskog odlučivanja - dragocjen alat za zaštitu demokracije i ljudskih prava. Ne vjerujem da bi građani na referendumu izabrali nešto što se protivi volji većine. 

MARIĆ: Kukuriku većina iskazuje strah od glasa naroda!

Gospođo Antičević-Marinović, kazali ste da ne razumijete „otkud strah prema skupljanjima potpisa u uredima Državne uprave“? Nema straha - pitanje je zašto samo u tim uredima. Nadalje, kažete da se „brinete o ljudima da po kiši i buri ne čekaju pred štandovima“. No, kako to da se ne brinete o ljudima u Bosni i Hercegovini koji su na predsjedničkim izborima i po osam sati čekali - po kiši i buri - da bi glasovali! Valjda smatrate da njima kiša i bura ne smetaju?! Kako će pak građani za vrijeme radnog vremena potpisivati inicijative za referendum u uredima Državne uprave? Ovaj je zakon, dakle, primjer intelektualnog napora za izradu zakonskog okvira da se glas naroda što manje čuje.

MATUŠIĆ: Referendumi su odgovor na lošu politiku ove vlade!

Tvrdite da se „pod krinkom referendumske inicijative krije tiranija većine“? Što to znači? Priznajete li da većina građana ne prihvaća ono što radi ova vlada? Jeste li svjesni da ste to izgovorili. A „većina“ nema namjeru „tiranizirati“, nego ispravljati sve ono što je ova vlada loše napravila u svom mandatu. Ovaj zakon - to neprestance naglašavamo - onemogućuje izjašnjavanje na referendumu! No, te argumente ne prihvaćate.