SDP-ova većina u Predsjedništvu Hrvatskog sabora donijela je jučer sramotnu odluku - odbila je prijedlog Udruge „Križni put“ da se vrati saborsko pokroviteljstvo nad središnjom komemoracijom žrtvama bleiburške tragedije i Križnog puta u Bleiburgu. 

SDP je time (ponovno) pokazao da ne poštuje europske antitotalitarističke vrijednosti, da ne prihvaća povijesnu istinu te da žrtve, ali i zločince, dijeli na „naše i vaše“ - sukus je to izvanredne novinske konferencije koju je danas održao potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner (HDZ). Donosimo glavne Reinerove poruke:

SDP opet potiče podjele!

Prijedlog Udruge „Križni put“ bio je dobra prilika da SDP pokaže da ipak štuje europske vrijednosti, no oni su je svjesno propustili. Ponovno potiču podjele u hrvatskom društvu, podjele iz Drugoga svjetskog rata, što je samo po sebi pogrešno, a pogotovo danas, kada hrvatski narod grca u dugovima, kada nam je gospodarstvo uništeno. Nevine žrtve jedne strane u Drugome svjetskom ratu nisu i ne mogu biti vrednije ili manje vrijedne od nevinih žrtava druge strane. A ova odluka šalje upravo tu poruku! 

Simbol komunističkih zločina

Na Bleiburškom polju se dogodio ratni zločin, zločin protiv čovječnosti - pokolj civila i razoružanih vojnika. Bleiburg je simbol svekolikog stradanja Hrvata nakon službenog završetka Drugoga svjetskog rata. Kao što je Jasenovac simbol ustaških zločina, tako je i Bleiburg simbol onih komunističkih. Odbijajući pokroviteljstvo, SDP poručuje da ne prihvaća istinu da su se u Hrvatskoj nakon završetka rata dogodila masovna ubojstva. Poručuje i da ne želi osuditi komunističke zločine - masovne likvidacije političkih protivnika bez ikakvog suđenja. Svaka nevina žrtva zaslužuju pijetet.

Nepoštivanje saborske deklaracije

Pokroviteljstvo bi značilo i to da trenutačna parlamentarna većina, predvođena SDP-om, poštuje ono što je Hrvatski sabor prihvatio - Deklaraciju o osudi komunističkih zločina počinjenih tijekom totalitarnoga komunističkog poretka u Hrvatskoj od 1945. do 1990. godine, koja je jednoglasno donijeta 2006. u znak prihvaćanja Rezolucije Vijeća Europe o osudi komunističkih zločina. Dakle, odbiti pokroviteljstvo nije samo anticivilizacijski i protueuropski čin, nego i - protusaborski!

Kompletnu izjavu akademika Reinera, koju je dao u nazočnosti HDZ-ova drugoga saborskog potpredsjednika Tomislava Čuljka, možete pogledati u nastavku:

PODMETANJA REŽIMSKIH NOVINARA

Na konferenciji je zapažen i jedan znakoviti detalj - detalj koji svjedoči ili o malicioznosti ili o neprofesionalnosti režimskih novinara. Jedno od njih - nomina sunt odiosa - pokušalo je relativizirati argumente HDZ-a i izjednačiti ga po selektivnom (ne)poštivanju žrtava sa SDP-om. Pitanje, i više nego sugestivno, doslovce je glasilo:

Nije li stvaranje podjela zapravo isto kod HDZ-a? Naime, nitko od HDZ-ovaca nije viđen na obilježavanju Jasenovca. Nisu bili viđeni. 

Najbolji odgovor na to podmetanje možete naći na sljedećem linku:

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/jasenovac-pocast-zrtvama-totalitarnog-rezima