Hrvatska je u zadnje tri godine zemlja s najvećim rastom udjela javnog duga u BDP-u od svih članica Europske unije. Gori smo čak i od Grčke! A deficit je 18,7 milijardi kuna, odnosno 5,7 posto BDP-a! Kad bi se danas uračunala jamstva koja je Vlada dala državnim poduzećima - deficit bi bio 23 milijarde kuna. Zamjenik ministra Rađenović govori da je deficit u prošloj godini bio 4,1 posto BDP-a. Koga želite obmanuti? Europsku komisiju koja je, također, navela podatak da je deficit u Hrvatskoj 5,7 posto BDP-a!? Građani izlaz krize sve više vide na graničnim prijelazima i to je najžalosnija priča o kojoj niste ništa govorili. Samo ste iznosili podatke - koji nemaju veze s istinom! - sažetak je poruka naših sabornika u raspravi o izvješću o izvršenju proračuna. A „izvješće“ je „tumačio“ zamjenik ministra financija Igor Rađenović. Pritom je ustvrdio da je deficit 4,1 posto! Iako Europska komisija, MMF i Državni zavod za statistiku navode da je deficit - 5,7 posto udjela u BDP-u.

Uime Kluba zastupnika HDZ-a izlagao je Ivan Šuker (potpredsjednik Kluba), a replicirali su, među inima, sabornici Josip Borić, Frano Matušić, Branko Bačić, Jasen Mesić, Franjo Lucić i Branka Juričev Martinčev.

Njihove istupe možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

ŠUKER: Kad bi se uračunala jamstva državnim poduzećima - deficit bi bio 23 milijarde kuna!

Hrvatska je u zadnje tri godine zemlja s najvećim rastom udjela javnog duga u BDP-u od svih članica Europske unije. Gori smo čak i od Grčke! To su činjenice. Imali smo rast preko 30 posto udjela javnog duga u BDP-u. A jedino u Grčkoj imaju veću premiju rizika na kredite. Kad bi se danas uračunala jamstva koja je Vlada dala državnim poduzećima - deficit bi bio 23 milijarde kuna.

Porezni teror i Grčićeve magle

Što izvješće o izvršenju Državnog proračuna potvrđuje? Dvije osnovne stvari - učinjeno je dodatno porezno opterećenje na građane i gospodarstvo te nisu provedene strukturne reforme. Povećana je stopa PDV-a za usluge u ugostiteljstvu s 10 na 13 posto, trošarine na benzin i cigarete, zdravstveni doprinos s 13 na 15 posto… Ministar Grčić poručuje pak da je Vlada „vrlo uspješna u povlačenju sredstava iz EU fondova“, no u ovom izvješću se vidi da je stanje dijametralno suprotno. Da smo bili uspješni - onda bi deficit bio 2 milijarde kuna manji. Državna revizija je potvrdila ono na što Klub zastupnika HDZ-a upozorava već jako dugo - u evidenciji javnih financija primjenjuju se različita računovodstvena pravila! U financijskom su izvješću ministarstva jedni podaci, a u izvješću o izvršenju državnog proračuna - drugi podaci.

Muke po deficitu

Deficit je 18,7 milijardi kuna, odnosno 5,7 posto BDP-a! U zadnje tri godine ova vlada svakog je zaposlenog građanina zadužila za 75.000 kuna. Vlada je - u onom trenutku kada je donijela mjere za sprječavanje prekomjernog deficita - morala napraviti rebalans proračuna. Mnoge su jedinice lokalne samouprave - na području od posebne državne skrbi - pred blokadom računa. Nikada u povijesti Hrvatske nije se dogodilo da je Ministarstvo financija slalo dopis jedinicama lokalne samouprave koliko novca moraju imati za povrat poreza na dohodak.

BORIĆ: Građani izlaz iz krize sve više vide u napuštanju zemlje!

Nakon samo nekoliko mjeseci mandata Milanovićeve vlade, agencije koje procjenjuju kreditni rejting spoznale su njen „reformski potencijal“ - i srušili kreditni rejting Hrvatskoj na razinu „smeće“. Porazna je činjenica da je to još uvijek tako! Što ste kao vlada poduzeli u protekle tri i pol godine da se pomaknemo barem za jednu razinu više?! Zamjeniče ministra Rađenoviću, izlaz iz krize je daleko! Građani izlaz iz krize sve više vide na graničnim prijelazima i to je najžalosnija priča o kojoj niste ništa govorili. Samo ste iznosili podatke - koji nemaju veze s istinom!

MATUŠIĆ: Zar želite obmanuti Europsku komisiju?

Zamjenik ministra Rađenović govori da je deficit u prošloj godini bio 4,1 posto BDP-a. To nije istina! Državni zavod za statistiku objavio da je u prošloj godini deficit bio 18,7 milijardi kuna - što predstavlja 5,7 posto BDP-a. Državna revizija je navela da vaši podaci nisu pouzdani. Koga želite obmanuti? Europsku komisiju koja je, također, navela podatak da je deficit u Hrvatskoj 5,7 posto BDP-a!?

BAČIĆ: Skandalozno prikrivanje točnog stanja financija!

Isključivo se radi o namjeri prikazivanja stanja javnih financija boljim, nego što one jesu. I MMF i Povjerenstvo za fiskalnu politiku kazali su da deficit nije 4,1 nego 5,7 posto BDP-a! Vi preko toga prelazite i relativizirate. Skandalozno! Ministar Hajdaš Dončić najavio je početak radova na Pelješkom mostu. Je li osigurana stavka kojom bi se moglo transparentno i zakonito financirati gradnju Pelješkog mosta u 2015.? Ili je to možda jedan od napuhanih balona u predizbornoj kampanji?

MESIĆ: Umjesto poticanja poduzetnika - ministarstvo snima spotove!

Ministarstvo poduzetništva i obrta ima indeks realizacije proračuna manji od 60. Novci ovom ministarstvu ne trebaju - kada ih ne zna iskoristiti. Pazite, radi se o ministarstvu koje bi trebalo biti odgovorno za poticanje poduzetništva i obrta - što je itekako bitno za gospodarski rast! No ovo je ministarstvo uspjelo snimiti niz spotova i dogovoriti raznorazne produkcije! U Ministarstvu kulture - kada pogledate realizaciju proračuna - gotovo sve stavke su realizirane 100 posto! Samo je jako prebačena stavka za tzv. neprofitne medije - kojima jedina briga nije ništa drugo nego da budu neprofitne i istovremeno služe kao - prikrivena PR agencija.

LUCIĆ: Vlada uništava jedinice lokalne samouprave!

Jedinicama lokalne samouprave Zakonom o porezu na dohodak smanjeni su prihodi - mnoge će ostati u blokadi ili neće izvršiti svoje obaveze. Požega će imati manje 6 milijuna kuna, Požeško-slavonska županija - preko 20 milijuna. Kakva je to politika koja uništava JLS-ove - da ne govorimo o „iskorištenosti“ EU fondovima. Ministar Maras se reklamira na račun poreznih obveznika, a ne zna potrošiti sredstva koja je dobio od EU. Čak 320 milijuna kuna nije iskoristio!

JURIČEV MARTINČEV: Nepodnošljiva lakoća trošenja državnog novca!

Spomenut ću naknade troškova osobama izvan radnog odnosa, primjerice u Državnoj geodetskoj upravi. Naknade su 30 puta veće nego što je to planirano u proračunu! U Hrvatskom zavodu za zapošljavanje naknade troškova osobama izvan radnog odnosa planirane su u vrijednosti 37 tisuća kuna, a realizirao je - nećete vjerovati - 2 milijuna i 284 tisuće kuna! Čak 60 puta više!

KUKURIKU OBRAČUN S USTAVNIM SUDOM

Osim izvješća o izvršenju proračuna, raspravljalo se i o novom Obiteljskom zakonu. Prethodni zakon je, naime, Ustavni sud suspendirao u siječnju zbog niza kontradiktornih i protuzakonskih odredaba. Novi zakon „tumačila“ je pomoćnica ministrice Maja Sporiš. 

Saborkinja Đurđica Sumrak replicirala je SDP-ovoj Ingrid Antičević Marinović na njezine riječi da je odluka Ustavnog suda „bez presedana“.

- Ovakav napad na Ustavni sud ruši ustavni poredak, što je presedan u radu Sabora! Načinom na koji je ovaj zakon donesen, Ministarstvo je pokazalo da ne želi slušati drugu stranu. Zaprepašćujuće!