Rasprava u Hrvatskom saboru o kandidatima za četiri mjesta u Programskom vijeću HRT-a protekla je u argumentiranim i preciznim kritikama naših zastupnika aktualnog stanja na radiotelevizijskom servisu koji bi trebao javan, a pod Radmanovim vodstvom sveden je na Josipovićev bilten. Josipovićev štićenik Radman, naime, ne odgovara na upite Vijeća ili pak saborskih odbora! A istaknuta je i sve prisutnija erozija profesionalnog izvještavanja te sve manji broj emisija posvećenih znanosti, kulturi, Hrvatima izvan Hrvatske... 

Donosimo ključne naglaske iz izlaganja i replike naših saborskih zastupnika Sunčane Glavak (ujedno i članica saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije), Ante Babića i Josipa Đakića:

GLAVAK: Obezvrjeđuje se uloga Programskog vijeća HRT-a!

Na kraju 2014. izvješće o radu HRT-a iz 2013. još uvijek nije raspravljeno! Za to je krivac Sabor! Ako je suditi po dosadašnjim iskustvima rada Sabora, utvrđivanje liste kandidate prošlo bi ili nezapaženo ili pak bez rasprave. Situacija je ozbiljna - riječ je o četvorici članova Programskog vijeća HRT-a kojima je istekao mandat! Uloga Vijeća izmjenama i dopunama Zakona o HRT-u svedena je na formalnu odnosno savjetodavnu. A to nije dobro!

Partijsko smjenjivanje urednika

Na HRT-u se stalno mijenjaju programske sheme i smjenjuju urednici. Niz događaja, dakle, o kojima smo govorili i koji su bili usko vezani za politiku. A to i dalje traje! Kada Vijeće govori o nejasnoj uredničkoj odgovornosti - posebice ako imamo u vidu povremenu neprofesionalnost nekih urednika i novinara - trebalo bi nas zabrinuti. Vijeće nije zadovoljno obrazovnim programom. Ukinute su pojedine emisije o znanosti.

Radmanov zavjet šutnje

Zabrinjavajuće je što HRT nema dvosmjernu komunikaciju odnosno dijalog s javnošću. A kada Vijeće pita nešto glavnog ravnatelja Radmana, on kaže da će odgovoriti, ali to nikada ne učini! To je nedopustivo! Jer, Vijeće bi trebalo biti u službi javnosti. HRT dobija najviše sredstava iz proračuna i stoga u svakom trenutku imamo pravo znati kako se taj novac troši.

Teško stradao informativni program

Budući da će se kao komercijalni prihod knjižiti sve ono što će se plaćati za izbornu promidžbu - na to smo upozorili kada se mijenjao Zakon o izboru predsjednika - trebalo je precizno urediti kako će se tretirati taj komercijalni prihod. On sada nije posebno definiran ni Zakonom o HRT-u, ali ni ugovorom. Središnja informativna emisija HRT-a na trećem je mjestu - iza komercijalnih televizija. I to je mjerljivost trenutnog „uspjeha“ HRT-a! 

BABIĆ: Radman se oglušuje na upite iz Sabora!

Saborski odbori tražili su od Radmana određene odgovore - posebice o ukidanju dopisništava u BiH - ali nismo dobili nikakav odgovor! U rujnu je, primjerice, Odbor za Hrvate izvan Hrvatske održao sjednicu posvećenu problemu ukidanja dopisništava. Na kraju je novinar HRT-a to pretvorio u zakašnjelu reakciju predsjednika Odbora na udžbenike na ćirilici u Srbiji - što uopće nije bila tema rasprave!? Toliko o tome kako izvještava HRT! 

ĐAKIĆ: Partija stručnjake tjera, a nestručne uhljebljuje!

Na HRT-u postoje liste za „odstrijel“ stručnih i kompetentnih, a na njima će se naći dopisnici i urednici! Čekaju kad će dobiti rješenje o otkazu jer više nisu potrebni. U partijskom poretku sve se može - bez obzira na kvalitetu i stručnost. A nestručni mogu izvještavati iz Washingtona, New Yorka, predsjedničkim kandidatima rezati dio govora...