Kaos, progoni neistomišljenika, zastrašivanja novinara, otkazi, pad kvalitete informativnog programa, trošenje milijuna kuna poreznih obveznika na inozemna putovanja… I još mnogo toga! Glavni ravnatelj HRT-a Radman urednike „uredno“ smjenjuje jer - dolaze izbori! Jedino je u informativnom programu vremenska prognoza ostala objektivna- sve ostalo je Radman podredio SDP-ovoj vlasti! - sažetak je poruka naših sabornika s današnje rasprave o izvješću o poslovanju i radu HRT-a za 2013. 

SDP-ov prisavski faraon

Radiotelevizijski servis - koji bi trebao biti javan - pod Radmanovim upravljanjem pretvorio se doslovno u SDP-ov bilten. U - slikovito rečeno - lakirovku za Milanovićev nerad i upropaštavanje gospodarstva. Braneći izvješće, Radman se pohvalio „uspjesima“ restrukturiranja i financijske konsolidacije. 

Preciznim argumentima naši su sabornici secirali otužno stanje na HRT-u. Uime Kluba zastupnika HDZ-a izlagali su Sunčana Glavak i Jasen Mesić. Replicirali su sabornici dr. sc. Goran Marić, Zvonko Milas i Ivan Šuker.

Istupe naših sabornika možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

GLAVAK: Od restrukturiranja do zastrašivanja!

Izvješće za 2013. čekamo više od godinu dana - stvari na HRT ne da nisu krenuli na bolje, već se kaos nastavlja. Sapunica koju plaćaju građani! Pompozno najavljivani „uspješni“ proces restrukturiranja doveden je - ako je suditi prema vapajima s Prisavlja - do zastrašivanja. Ovo je izvješće bez presedana - nismo imali uvid u ostvarenje ciljeva i obaveza  HRT-a iz ugovora s Vladom za 2013! Na plaće nepoznatog broja zaposlenika potrošilo se „uredno“ iz pristojbe pola milijarde kuna. A građane koji ne plate pristojbu isto se tako „uredno“ - ovršava! 

Otkazi, radni sporovi…

Urednike se smjenjuje jer - dolaze izbori. Uloga Programskog vijeća svedena je na fikus. Bilo bi zanimljivo čuti koliko je na HRT-u u tijeku radnih sporova. Smijenjeno je 40-ak urednika, ukidaju se emisije, dopisništva… U 2013. bilo je 36 redovitih otkaza ugovora o radu i šest izvanrednih! Samo u ovoj godini za inozemna putovanja planirano je - 10 milijuna kuna! U vrijeme velike nezaposlenosti i nepostojanja ikakvih investicija, mi razgovaramo o javnom servisu koji u informativnom programu ne emitira ni polovicu od onoga što plaćamo. 

MESIĆ: Permanentno srozavanje kvalitete informativnog programa!

Radman odlučuje o imenovanju urednika na HRT-u! Stoga, objašnjenje da „ne može odgovarati za ono što se događa u informativnom programu“ - nije točno! Kao što nije točno da politika „nema utjecaj na glavnog ravnatelja“. Vladajući će potvrditi ovo izvješće i Radmanu produžiti mandat! Milanović se pita o čemu bi s HDZ-om mogao razgovarati kad je riječ o konsenzusu. Evo o čemu - Zakonu o HRT-u kojeg je SDP silom većine izmijenio i ukinuo politički konsenzus prilikom imenovanja glavnog ravnatelja. 

SDP-ova lakirovka

Što smo dobili? Progoni novinara, urednika i svih onih koji ne misle kao Radman! Kolike su plaće vodećih ljudi na HRT-u? Zašto bi to bila tajna? Zašto u novinama imamo neprestance naslove o skandalima na HRT-u? Stalno je prisutan sukob interesa! Informativni pak  program - ako nije gledan - znači da nije relevantan! Poneke informativne emisije dovode do toga da je najobjektivniji dio onaj o vremenskoj prognozi - sve ostalo ide na ruku SDP-ovoj vladajućoj koaliciji.

MARIĆ: Gosp. Radman, ovo je izvješće predškolski uradak!

Jedno od temeljnih načela upravljanja jest da ovlasti odgovaraju odgovornostima. Neke neuobičajene pojave na HRT-u, međutim, upućuju da to nije tako! Prije godinu dana - kad se raspravljalo o izvješću za 2012. - inzistirao sam da nema nikakvog razloga da izvješća za proteklu godinu dolaze do 31. svibnja. Događa se da se Saboru dostavljaju dva izvješća o Nadzornom odboru! Pa ih predsjednik Sabora vraća. A ovo izvješće je uradak koji vrijeđa Sabor - kao da ga je pisao netko predškolske dobi.  

MILAS: Zašto tek sada raspravljamo o izvješću za 2013.?

Spomenuli ste riječ „konsenzus“- on je izostao. A bez njega javnog servisa - kao takvog - nema. Raspravljamo o izvješću za 2013. - izvješće za 2014. raspravit će neki novi saziv Sabora. Zašto je tako i gdje je odgovornost Sabora? Pričamo o financijskim dubiozama, a ništa se ne mijenja!

ŠUKER: Za program o Hrvatima izvan RH - ni 15 posto iznosa za odvjetnike!

Vrlo je zanimljivo pogledati ovo izvješće u dijelu u kojem se govori o financijama HRT-a. Nekoncizno je! A zanimljiva je i stranica 42, gdje je na prijedlog jednog člana Nadzornog odbora taksativno nabrojeno što bi članovi NO-a htjeli vidjeti u financijskom izvješću. To što traži, naime, ima svaka malo veća tvrtka u Hrvatskoj - pa čak i ona koja nema računovodstvo! Godišnje se za program namijenjen Hrvatima izvan Hrvatske ne izdvaja niti 15 posto koliko za odvjetničke usluge pri naplati pristojbi!