Ovo je, naime, novi porez! Jer svi će - prilikom prvog poskupljenja - ugraditi ove tri lipe u cijenu. To će - u konačnici - platiti građani. Milanovićeva saborska većina prije nekoliko godina odlučila je da cijene električne energije u Hrvatskoj budu 25 posto više - iako za to nije bilo nikakvog niti ekonomskog niti bilo kojeg razloga. Najsiromašnijim građanima ove tri lipe to ne mogu pokriti u sljedećih - deset godina! - istaknuo je, između ostalog, u izlaganju uime našeg Kluba zastupnika saborski zastupnik Ivan Šuker u raspravi o izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi na današnjoj izvanrednoj sjednici.

Vlada je, naime, donijela uredbu prema kojoj će kućanstva na cijenu električne energije plaćati solidarnu naknadu od tri lipe po kilovatsatu. Amandman Milanovićeve vlade „tumačila“ je Maja Sporiš, zamjenica ministrice Opačić. Novost je da će nadležni Centri za socijalnu skrb - po službenoj dužnosti - pokrenuti postupak za priznanje prava na naknadu za ugroženog kupca energenata.

Istup zastupnika Šukera možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Sindrom lažnih socijaldemokrata

Ovaj amandman pokazuje da Milanovićeva vlada uopće ne skrbi o onima kojima je skrb potrebna. Pokazuje, dakle, koliko je ova vlada pristupila paušalno - politikantski i predizbornim „štosevima“. Jer, osnovna stvar je - ako se već hvalite da ste „uveli reda u državu“ - onda Centri za socijalnu skrb imaju sve podatke. A OIB je uveden upravo zbog toga da građani - koji ostvaruju određena prava temeljem određenih zakona koje je donio ovaj visoki dom - ne lutaju od kancelarije do kancelarije. Nego da državna uprava realizira njihova prava. No, kad pogledate ovaj amandman - onda ćete vidjeti da je to u dijametralnoj suprotnosti s onim što poručuju iz ove vlade. Da su, dakle, „uveli red u državu“.

Novi porez

Ovo je, naime, novi porez! Jer svi će - prilikom prvog poskupljenja - ugraditi ove tri lipe u cijenu. To će - u konačnici - platiti građani. Milanovićeva saborska većina prije nekoliko godina odlučila je da cijene električne energije u Hrvatskoj budu 25 posto više - iako za to nije bilo nikakvog niti ekonomskog niti bilo kojeg razloga. Pravdali su odluku da će tim sredstvima HEP napraviti investicijski zamah i pokrenuti gospodarstvo. To se pak nije dogodilo! Ali se dogodilo da je u protekle tri i pol godine građanima uzeto skoro četiri milijarde kuna iz džepa! Najsiromašnijim građanima ove tri lipe to ne mogu pokriti u sljedećih -10 godina.

Otužna slika Milanovićeva mandata

Nažalost, u ovih nekoliko dana raspravlja se o predizbornim željama. Ima jedan zakon koji je posebno interesantan -  kad krene izborna kampanja onda ćete vidjeti zašto je i donesen. A to je o smanjenju trošarina na pivo. Ovo je klasično kupovanje glasova. Politička promocija koja nije evidentirana prema Zakonu o promociji političkih stranaka i predizbornoj promidžbi, nego klasična politička promocija, ali na račun hrvatskih građana. Nije bilo nikakve potrebe za izvanrednom sjednicom. Željelo se politički poentirati. Ovo je slika i prilika Milanovićeve vlade u njenom mandatu.