Konačni prijedlog ovog zakona je u nekim člancima čak i opasan po sigurnost građana, ali i pirotehničara. Jer, ukinuti su svi mehanizmi kontrole koju su provodili djelatnici Hrvatskog centra za razminiranje. Ovakav zakon jedino pogoduje poslodavcima. Posljedica - drastično smanjenje kvalitete. Zaključak - pogoduje se pojedincima! S obzirom na nepravilnosti u njemu, zabrinjavajuće i zastrašujuće je da je netko mogao napraviti ovakav zakon! - istaknuo je, među ostalim, saborski zastupnik Josip Đakić u izlaganju uime Kluba zastupnika HDZ-a u raspravi o prijedlogu Zakona o protuminskom djelovanju.

Istup našeg saborskog zastupnika možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Zanemarena struka - odredbe protuustavne

Klub HDZ-a ne može i neće podržati ovaj prijedlog zakona jer ovaj je prijedlog struku stavio na margine. Nje uvaženo, naime, sve ono na što je upozoravano. Ovaj zakon neusklađen je s drugim zakonima u RH - određene odredbe su protuustavne. Pokušavaju se iz temelja promijeniti dosadašnji načini i postupci razminiranja. Ne poštuju se osnove struke! Kao ni dostignuća koja su se niz godine primjenjivala u Hrvatskoj, ali i svijetu. Hrvatski sustav razminiranja istican je kao primjer kao onoga koji funkcionira - dobivao je međunarodna priznanja. 

Mehanizmi kontrole ukinuti?!

Konačni prijedlog ovog zakona je u nekim člancima čak i opasan po sigurnost građana, ali i pirotehničara. Jer, ukinuti su svi mehanizmi kontrole koju su provodili djelatnici Hrvatskog centra za razminiranje. Ovakav zakon jedino pogoduje poslodavcima. Posljedica - drastično smanjenje kvalitete. Zaključak - pogoduje se pojedincima! U zakonu su članci kojima se dozvoljava nepronalaženje minski-eksplozivnih sredstava i to je ono što je apsolutno kontradiktorno. 

Apsolutno odbaciti

Određeni članci ukazuju na nestručnost sastavljača samog zakona. Spominje se čak i pravilnik koji pak još nije donesen. Zakon je pun nepravilnosti i mogućnosti malverzacija. Apsolutno ga treba odbaciti ili popraviti sve članke koji nisu u interesu sigurnosti pirotehničara i građana. Zakon je napravljen kako ne treba i kako se ne bi smjelo raditi. S obzirom na nepravilnosti u njemu, zabrinjavajuće i zastrašujuće je da je netko mogao napraviti ovakav zakon!