Vladajuća većina koja je predložila Oreškovića za kandidata za mandatara u jednom je trenutku rekla da više nema povjerenja u njega. Te traži od njega da odstupi. Hrvatska u ovom trenutku ne zaslužuje kamatnu stopu veću od 2,75 posto. Kad se Hrvatska bude zaduživala, kamatna stopa će biti tolika isključivo jer se nije reagiralo. Odgovornost je premijera kad primijeti da određene stvari ne funkcioniraju da reagira. Ovo je općehrvatski, stvarni problem na koji se nije reagiralo. A moralo se! Ovo je, dakle, nečinjenje! - istaknuo je, između ostalog, predsjednik našeg Kluba zastupnika Ivan Šuker obrazlažući uime Kluba zastupnika pokretanje opoziva premijera Tihomira Oreškovića.

Istup predsjednika Kluba zastupnika Ivana Šukera možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Premijer ima obvezu prema Saboru

Možda bi svima lakše bilo da je Vlada ispoštivala svoju poslovničku obvezu - da se očitovala o razlozima zbog kojih su zastupnici HDZ-a i dijela Domoljubne koalicije potpisali zahtjev za neizglasavanje povjerenja predsjedniku Vlade. Ali, kad se želi politizirati, onda nekima nisu bitni akti niti ono što se u Saboru donese. Jer, ako smo zbog nečega trebali biti jedinstveni, onda je to trebalo biti oko toga da onaj koji mora ispuniti obvezu prema Saboru, to mora i napraviti. U Poslovniku piše da se predsjednik Vlade mora očitovati o zahtjevu u roku od osam dana.

Zašto bez obrazloženja?!

Ako predsjednik Vlade odredi prvog potpredsjednika Vlade, on zamjenjuje predsjednika vlade u slučaju njegove spriječenosti. Imali smo slučaj da je prije dva tjedna otkazana sjednica Vlade - premijer je otišao, a nije obrazložio zašto. Vlada je na određen način došla u situaciju da nefunkcionira.

Vlada ne funkcionira

Ključno pitanje - jesu li potpredsjednici Vlade bili zaduženi za određena ministarstva i sukladno članku 10. koordinirali i vodili rad. Ili se to nije dogodilo!? Ako Vlada nije ustrojena kako bi trebala po zakonu, onda ona tako ne može niti funkcionirati. Otvoreno govorim o činjenicama. Predsjednik Vlade određuje jednog od potpredsjednika Vlade za usklađivanje djelovanja predstavnika Vlade u Saboru. Predsjedniče Sabora, ne znam jeste li dobili informaciju koga iz Vlade trebate zvati kada nastaje prijepor tko treba zastupati Vladu u Saboru?!

Nepotrebno visoke kamatne stope

Vladajuća većina koja je predložila Oreškovića za kandidata za mandatara u jednom je trenutku rekla da više nema povjerenja u njega. Te traži od njega da odstupi. Svugdje vani bi premijer dao ostavku, ali ne i u Hrvatskoj. Prije dva tjedna kada se ministar financija vratio iz Londona poslana je Hrvatskoj poruka - ako se ne saberete, kamatna stopa će biti tolika. Otvoreno ću reći - Hrvatska u ovom trenutku ne zaslužuje kamatnu stopu veću od 2,75 posto. No, neke svjetske rejting agencije koriste situaciju da zarade. Ono što je u HDZ-u prelomilo odluku da Orešković svoj posao ne radi dobro je sjednica Vlade koja se trebala održati taj dan. Ministar financija je usmeno izvijestio premijera o tome što se dogodilo, a premijer je morao započeti sjednicu konstatacijom što se u Londonu dogodilo. No, premijer otkazuje sjednicu i odlazi iz Vlade. A prvorazredno je političko pitanje bilo da premijer na Vladi kaže što ima reći o takvoj kamatnoj stopi. Umjesto da plaćamo kamatu između 2,5 do 2,75 posto, ona će biti viša od 5 posto.

Trebalo je reagirati!

Kad se Hrvatska bude zaduživala, kamatna stopa će biti tolika isključivo jer se nije reagiralo. Odgovornost je premijera kad primijeti da određene stvari ne funkcioniraju da reagira. Ovo je općehrvatski, stvarni problem na koji se nije reagiralo. A moralo se! Ovo je, dakle, nečinjenje! Premijeru, trebali ste poslati poruku. Sve dobre ocjene koje je Vlada dobila, srušene su u zadnjih mjesec dana. O toj kamatnoj stopu i kamatna stopa po kojoj će se zaduživati građani. Ali i gospodarstvo! Hrvatska danas ima skoro 10 milijardi manje prihode nego 2008., a na kamate iz državnog proračuna odlazi skoro 11 milijardi kuna. Ovo je bila idealna prilika da taj iznos smanjimo, jer su smo mnoge kredite dizane u godinama kad su kamate „otišle u nebo“ mogli refinancirati s dvostruko manjim kamatnim stopama.