Čelnici građanske inicijative „Ne damo naše autoceste“ objavili su da je prikupljen dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma o monetizaciji autocesta. Izgleda da će Vladine namjere da provede štetni model davanja autocesta u koncesiju ostati samo propali pokušaj.

SDP - uporno protiv nacionalnih interesa

Klub zastupnika HDZ-a još je u prvoj godini SDP-ova mandata, tijekom rasprave o Zakonu o koncesijama, predložio amandman po kojem bi se donio poseban zakon o privatizaciji autocesta, šuma, voda i inih državnih bogatstava. SDP-ova većina takav je prijedlog - po običaju - odbila te na taj način izbjegla raspravu u Hrvatskom saboru i o danas aktualnoj monetizaciji autocesta. 

Mimo naroda, mimo Sabora

Na te je činjenice neki dan potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Ivan Šuker podsjetio komentirajući za RTL Danas Vladinu tvrdoglavost u svezi s monetizacijom:

U Hrvatskom saboru tražili smo, ako se već ide u takav proces, da onda za to mora postojati poseban zakon kako bismo o monetizaciji mogli raspravljati na Markovu trgu. Drugo, Vlada stalno priča da je davanje autocesta u koncesiju jedino rješenje i tako sebe dovodi u podređeni položaj - zbog čega bi postigla puno goru cijenu da joj je iracionalni naum bio uspio. 

http://www.youtube.com/watch?v=bZJqVgKJBiA&feature=youtu.be 

Prikupljaju ponude navodnih koncesionara, a mnoga ključna pitanja ostaju otvorena. Vlada se upustila u monetizaciju bez ikakve javne rasprave i/ili konzultacija sa strukom. U želji da što prije i po svaku cijenu provede svoj naum, uvjeravaju građane da je davanje autocesta u koncesiju jedino rješenje. Jasno je da će, ponavljam, zbog te činjenice potencijalni koncesionari ponuditi manji iznos, a država će tako načiniti još veću štetu svom, ionako štetnom, projektu. Nasreću, čini se da se od svega toga ipak neće biti ništa.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-monetizacija-autocesta-stetna-...

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-monetizacija-izdaja-nacionalni...