Naš saborski zastupnik dr. Goran Marić gostovao je sinoć u TV emisiji Bujica (urednik i voditelj: Velimir Bujanec) na Osječkoj televiziji. Među inim, komentirao je pregovore Domoljubne koalicije i Mosta, program reformi, negativni nalaz Državne revizije u slučaju Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), Milanovićev tajni sastanak s oporbenim zastupnikom u stanu jednog ministra…

TV emisiju „Bujica“ možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O razgovorima s Mostom

HDZ i Domoljubna koalicija čini sve napore da ne dođe do novih izbora. I to će činiti dok god je moguće. Ne bih ništa prognozirao - moramo biti strpljivi. Pokušavamo izbjeći nove izbore - nepotrebni su i štetni za državu. No, ako do njih dođe, Domoljubna koalicija neće biti uzrok. Imamo reformski program, na tom su fonu i kolege iz Mosta - povezuju nas mnoge zajedničke vrijednosti, ali i program. SDP-ova vlada ni po čemu se ne može zvati „reformskom vladom“ i - ako netko želi reformske promjene - to je moguće samo s Domoljubnom koalicijom. SDP-ova vlada četiri je godine zapuštala Hrvatsku i dovela je u fazu potonuća - u mnogim, ali najviše u ekonomskim pogledima.  

O Milanovićevu antidemokratskom refleksu

Ako je netko falsificirao potpis zastupnika - onda tu ima mjesta za policiju! A ne ako netko pregovara kako formirati koaliciju. Onda bi policiju trebalo uključiti kada se konstituira Sabor. Ni u jednoj demokratskoj državi ne bi olako prošla činjenica da se predsjednik vlade sastao s oporbenim zastupnikom u privatnom stanu jednog ministra, ali to je olako prošlo u Hrvatskoj. A predsjednik vlade kaže da je „normalno da se oni 50 puta čuju i da se nalaze u privatnim stanovima“. Meni to pak nije normalno!

O dubiozama u DUUDI-ju

Uloga Državnog ureda za reviziju se u Hrvatskoj zanemaruje - iako je ona jako važna u drugim zemljama. Njihov posao je zahtjevan i - stručan. Prošle godine su imali 237 revizijskih nalaza. Mišljenje o DUUDI-u je nepovoljno! U odnosu prema državnoj imovini su dva hendikepa - profesionalni i onaj emocionalni. Ovdje je riječ o neodgovornosti, primitivizmu i - vandalizmu! Može se reći da je ovdje riječ o - konstitutivnom hendikepu. To su, naime, drski propusti u upravljanju državnom imovinom - jer se nekretnine daju u zakup bez pravne osnove. Nisu, također, evidentirali ni stjecanje ni oduzimanje zemljišta. Što se tiče evidentirane knjigovodstvene vrijednosti dionica i poslovnih udjela u vlasništvu DUUDI-a, ona odstupa 16,6 milijardi kuna od vrijednosti upisane u registar. Ako su državni revizori u četiri mjeseca to mogli vidjeti - kako nije DUUDI u četiri godine?! DUUDI je predstečajnom nagodbom od privatne osobe preuzeo zemljište vrijedno 34 milijuna kuna, a poslije ga - nakon dva mjeseca - oglašavaju u vrijednosti dva milijuna kuna. Nisu ga ni tako uspjeli prodati! Trebam li dalje objašnjavati? 

O koncesijama 

U pregovorima s Mostom osobno sam inzistirao na otkrivanju problema koncesije - kao i na uklanjanju problema koje Državni ured za reviziju uoči. Državna revizija treba nam poslužiti da ne ponavljamo greške. Hrvatska je u takvom potonuću da se sva pitanja moraju otvoriti.