Saborska Kukuriku većina, Milanovićeva sluškinja, odbila je danas sve amandmane HDZ-ovih zastupnika na Vladin prijedlog državnog proračuna za 2015. godinu. Tako su SDP-ovci i družina odbili i svih 77 amandmana koliko ih je podnio akademik Željko Reiner. 

Strategija - mrtvo slovo na papiru

Prof. dr. Reiner predložio je da se Ured Predsjednika Vlade, Ured Predsjednika RH i Hrvatski sabor odreknu dijela sredstava kako bi se ona preusmjerila u oživotvorenje Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije koju je Sabor usvojio prije nešto više od mjesec dana i koju je Vlada pompozno najavljivala kao „strategiju nad strategijama“.

SDP-ovci, po običaju, nisu imali nikakvih suvislih obrazloženja zašto ne prihvaćaju HDZ-ove prijedloge, a na Reinerove su argumente uzvraćali bahatošću, arogancijom, ignorancijom i skretanjem pozornosti. Dio ključnih poruka akademika Reinera donosimo u nastavku:

Nedodirljivi Milanovićev ured

Kada smo u Hrvatskom saboru donosili Strategiju obrazovanja, znanosti i tehnologije, HDZ je naglašavao da je za njenu provedbu potrebno oko milijardu kuna godišnje, i to idućih nekoliko godina, na što se iz SDP-ove većine nitko nije obazirao jer joj, naravno, uopće nije ni bio cilj provesti tu strategiju nego proizvesti dokument s kojim bi mogli mahati, hvaliti se da je takva strategija donijeta prvi put u povijesti. 

Od Vlade sam očekivao barem malo maštovitije odgovore, a odgovor da se ne može uzeti Uredu Predsjednika Vlade RH upravo je „fascinantan“! Drugim riječima: „Nećemo provoditi Strategiju obrazovanja, znanosti i tehnologije jer se ne usuđujemo uzeti malo novca uredu premijera“! To je i smiješno i žalosno! 

Nedodirljivi Josipovićev ured 

To što se ne smije uzeti lipa ni Uredu Predsjednika RH dodatni je dokaz da je Strategija bila tek obmana. Dakle, Vlada neće financirati obrazovanje učitelja, nastavnika, ravnatelja i stručnih suradnika! Vlada ne želi osigurati infrastrukturne i materijalne uvjete te uvjete za dodatno zapošljavanje i preraspodjelu učitelja, nastavnika i ostalih odgojno-obrazovnih djelatnika. Predložio sam da se za to da 500.000 kuna, ali se to „ne smije uzeti“ Uredu Predsjednika!? Vlada ne želi financirati ni sustav dodatnoga individualnog savjetovanja učenika s teškoćama i njihovog roditelja s logopedom i socijalnim pedagogom, dopunske nastave, stručne podrške vrtićima, školama i učeničkim domovima; ne želi financirati školska natjecanja, zimske i ljetne škole - toliko vrijede „zaklinjanja“ u Strategiju! 

Poticanje iseljavanja 

Moram reći da je Vlada izrugala samu sebe jer smo donijeli strategiju koju ne želi i neće provoditi! Vlada se zaklinjala i u poticanje centara izvrsnosti u obrazovanju darovitih, ali istodobno ne želi provoditi ništa u vezi s obrazovanjem, znanosti i tehnologijom. U zemlji iz koje tisuće bježe u inozemstvo Vlada ne želi poticati darovite učenike. Najbolje je da odmah odu vani pa da se ne pate u ovoj zemlji s ovakvom vlašću!

Groteskno je to što smo u Hrvatskom saboru uopće izglasali Strategiju kada Milanovićeva vlada i saborska većina nemaju razumijevanje ni za znanost, a kamo li za gospodarstvo. Jer da su sposobni - možda bi na mojih 77 amandmana imali barem jedno suvislo obrazloženje. Njihovim neprihvaćanjem SDP je zabio i posljednji čavao u lijes Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije!