Tijekom rasprave o konačnom prijedlogu Zakona o poljoprivredi potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner upozorio je na uistinu zabrinjavajuće brojke uvoza prehrambenih proizvoda - kruha i mesa - u prvih deset mjeseci prošle godine. Iako se raspravljalo o ključnim problemima hrvatske poljoprivrede, umjesto ministra Jakovine pred sabornicima je zakon „tumačila“ njegova zamjenica Snježana Španjol. A u kakvom je teškom stanju poljoprivreda, ilustrira podatak da se godišnje gasi čak 2.000 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG).

Repliku akademika Reinera možete pogledati u cijelosti, a u nastavku i pročitati:

A gdje je ministar?

Nije dobro kad se raspravlja o ključnom zakonu iz vašeg resora - da ovdje nije ministar. Poruka koja se šalje nije najbolja. U obrazloženju razloga za donošenje ovog zakona piše - citiram - „ciljevi poljoprivredne politike nisu bitno mijenjani u odnosu na dosadašnji zakon“ te „podjela mjera poljoprivredne politike u osnovi je zadržana iz dosadašnjeg zakona“. Zbog čega se onda donosi novi zakon? 

Zabrinjavajuće brojke

Vraćajući se na ovu priču o „ciljevima poljoprivredne politike i mjerama“, čini mi se da se oni ne mijenjaju u situaciji kad je samo u prvih deset mjeseci prošle godine bilanca izvoza i uvoza poljoprivrednih proizvoda bila - negativna. Nakon što je, naime, svinjogojstvo potpuno uništeno, uvezeno je svinjskog mesa u vrijednosti od  1,2 milijarde kuna! Bizaran je podatak da je uvezeno kruha, peciva i pekarskih proizvoda u vrijednosti od 800 milijuna kuna. A godišnje se gasi oko 2.000 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG)! Ako ostajemo pri istim „ciljevima i mjerama“ poljoprivredne politike - nije li to neadekvatan odgovor na ove goruće probleme?