Po hitnom postupku na izvanrednoj sjednici moramo raspraviti Zakon o financiranju lokalne samouprave - kako bi njegova primjena dočekala novi saziv Sabora. Kada smo pak upozoravali Milanovićevu vladu da ne uzima sredstva brdsko-planinskim područjima, odgovarali su nam da je to -„pravedno“. A danas tvrde da je pravedno vratiti 58 milijuna kuna. A 12 milijuna kuna uzeli su županijama - u kojima se nalaze brdsko-planinska područja. Zašto najednom treba vratiti ta sredstva? Radi izbora - lošeg stanja u njihovoj koaliciji! - istaknuo je, među inim, saborski zastupnik Josip Borić u izlaganju uime Kluba zastupnika tijekom rasprave o izmjenama Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave.

Izmjene zakona „tumačio“ je zamjenik ministra regionalnog razvoja i fondova EU Jakša Puljiz.

Istup zastupnika Borića - te replike zastupnika Ivana Šukera i Tomislava Klarića - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku i pročitati ključne poruke:

BORIĆ: Bahata Milanovićeva vlada marginalizirala je lokalnu samoupravu!

Ovaj zakon definira izvore i raspodjelu sredstava. Zadnji put smo ga raspravljali 2014. - nakon izmjena Zakona o regionalnom razvoju. U jednom dijelu tiče se i Zakona o porezu na dohodak, a on je u mandatu ove vlade mijenjan čak - šest puta. A i ostali porezni zakoni mijenjani su nekoliko puta - to jasno pokazuje zašto ova vlada nosi epitet nesposobne. 

SDP-ove magle i obmane

Čemu smo u protekle četiri godine svjedočili kada je u pitanju odnos lokalna samouprava - država? Vlada je zapisala u tzv. Planu 21: „Povećanjem ovlasti nižih razina samouprave, regija, gradova i općina povećat će se i motiviranost građana da sudjeluju u kreiranju i provođenju lokalne i regionalne politike. Decentralizacija sadrži snažnu notu daljnje demokratizacije i liberalizacije. Naš je cilj sustići razvijene zemlje EU koje 20 do 25 posto svojih javnih financija raspodjeljuju na regionalne i lokalne zajednice“. To je zapisao SDP i izglasala većina u Saboru. To je samo dio lažnih obećanja koje je ova vlast servirala građanima, a u stvarnosti je činila potpuno drugo. Štetu, naime, lokalnoj samoupravi! Odnos lokalna samouprava - država nikada nije bio gori! Ova vlast lokalnu upravu doživljava kao nešto marginalno. To je rezultat bahatosti aktualne vlasti. Ne postoji nijedna institucija i društvena skupina s kojom Milanovićeva vlada nije u sukobu. Vrhunac licemjerja ove vlade su izmjene Zakona o porezu na dohodak i uzimanje dvije milijarde kuna lokalnoj i regionalnoj samoupravi. U donošenju zakona fasciniralo je nekomuniciranje Milanovićeve vlade s udrugama gradova, općina i županija. Rezultat takvog odnosa je nezadovoljstvo čelnika lokalne i regionalne samouprave prema Milanovićevoj vladi. 

Licemjerstvo i nevjerodostojnost

Po hitnom postupku na izvanrednoj sjednici moramo raspraviti Zakon o financiranju lokalne samouprave - kako bi njegova primjena dočekala novi saziv Sabora. Kada smo pak upozoravali Milanovićevu vladu da ne uzima sredstva brdsko-planinskim područjima, odgovarali su nam da je to -„pravedno“. A danas tvrde da je pravedno vratiti 58 milijuna kuna. A 12 milijuna kuna uzeli županijama - u kojima se nalaze brdsko-planinska područja. Zašto najednom treba vratiti ta sredstva? To je radi izbora - lošeg stanja u njihovoj koaliciji! Žele „kupiti“ poneki glas jer je svima jasno da SDP gubi izbore. U zadnje četiri godine javni je dug povećan za 100 milijardi kuna te poručuju da „gospodarstvo raste“. A ne govore o rastu broja radnih mjesta kad je zaposlenih manje. Ili broja blokiranih, iseljenih, javnog duga, troškova života, rastu cijena… Deficit je 6 posto BDP-a, a javni dug - 90 posto BDP-a! 

SDP-ov UDAR NA ŽUPANIJE

ŠUKER: Tko vam je dao pravo lokalnoj samoupravi uzeti 900 milijuna kuna?

Jedinicama lokalne samouprave uzeli ste 900 milijuna kuna -  niste to nadoknadili i to je krajnje nepošteno. Vlada nije izmijenila smjernice fiskalne politike, ali joj trebaju glasovi na području brdsko-planinskih područja. I što sad radi? Uzima županijama, siromašnim jedinicama lokalne samouprave iz sredstava za financiranje osnovnog školstva. Tko vam je dao to pravo? Ovo jednostavno ne smijete napraviti! Zato što ste tim jedinicama lokalne samouprave poslali smjernice - temeljem kojih rade proračun. I neka bilo tko od čelnih ljudi tih jedinica pokrene kazneni postupak protiv ove vlade - dobit će ga. Jer ste ih prevarili u trenutku kad su oni praktički isplanirali troškove.

KLARIĆ: U cijelom Gorskom kotaru vlada nezadovoljstvo ovakvim zakonom!

Država se „odriče“ onoga što je već uzela Gorskom kotaru. A kome sad uzima? Primorsko-goranskoj županiji i drugim županijama koje su u statusu brdsko-planinskog područja. Obišao sam čitav Gorski kotar i bio na mnogim sjednicama općinskih i gradskih vijeća. Svugdje ista priča - pao im je proračun, uzeta su im sredstva i nezadovoljni su ovakvim zakonom!