Nakon tri godine loših rezultata koji su ponukali građane da organiziraju referendume - Milanovićeva poslušna većina sada referendume želi onemogućiti zakonskim izmjenama. Stoga smo te izmjene u Saboru nazvali - „prijedlog o zabrani referenduma“. Prikupljanje  potpisa samo u uredima državne uprave je neprihvatljivo! - istaknuo je naš sabornik Ante Babić jutros u emisiji Hrvatskog radija „U mreži Prvog“ (istodobno emitirana i na HTV4) komentirajući prijedlog izmjena Zakona o referendumu. 

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/video-novi-pocetak-u-strahu-od-glasa-...

U nastavku donosimo ključne poruke sabornika Babića:

O „PRIJEDLOGU ZABRANE REFERENDUMA“

Nakon tri godine vladavine Kukuriku koalicije - nečinjenja i loših rezultata - dogodile su se određene referendumske inicijative koje su ponukale vladajuće da predlože izmjene Zakona o referendumu. Predložio ih je Odbor za Ustav, a ne Ministarstvo uprave! Vrlo čudno. Te izmjene smo nazvali - „prijedlog o zabrani referenduma“. Skupljanje potpisa samo u uredima državne uprave je neprihvatljivo - to mišljenje dijeli i cijela oporba. Tražili smo pak da se potpisi mogu prikupljati na svim javnim mjestima - gdje to nije zabranjeno. Vladajućima su puna usta izravne demokracije, a ovim se zakonskim izmjenama ona vrlo perfidno onemogućava. 

O SDP-ovu ANTIDEMOKRATSKOM REFLEKSU

U Saboru smo do kasnih sati raspravljali o prikupljanjima potpisima preko interneta - je li moguće preko aplikacija na mobilnim telefonima. To će se, naime, moći činiti u dogledno vrijeme - samo se sustav mora urediti. Pitate me za prikupljanje potpisa u uredima državne uprave? S obzirom na geografski položaj - primjerice, otoke i priobalje - građani nisu u mogućnosti doći u sve urede državne uprave. Vladajući su, naime, ustvrdili da ima 330 ureda - to nije točno! Uskraćuje se, dakle, pravo građanima da potpisima sudjeluju u građanskim inicijativama za referendum. Stoga smo jučer rekli da se potpisi mogu skupljati u policijskim postajama pa ako se vladajućima ne svidi pitanje - ljudi mogu ostati na obavijesnom razgovoru. Pomalo smo se - da tako kažem - narugali s tim jer se ne smije gušiti demokratska inicijativa za referendum. 

O SDP-ovu STRAHU OD GLASA NARODA

Potpisi za referendum o monetizaciji i outsourcingu su prikupljeni na vrijeme, poslani u Sabor i provjereni. Ono što je stvaralo sumnju je točna brojka - 10 posto od ukupnog broja birača. Kao što se sjećate, bilo je mnogo nejasnoća. Ministar Bauk je, naime, iznosio brojke različite od onih koje je navodio Ustavni sud. No za referendume o monetizaciji i outsourcingu prikupljen je dovoljan broj potpisa - stoga su se oba trebala održati. Vladajući - da bi dobili na vremenu - žele potpise poslati na ocjenu Ustavnom sudu.