Koja je to vrsta krimena nakon koje čovjek više neće moći sudjelovati u političkoj borbi?! SDP je u Sabor gurao zakon po kojem se brani pravomoćno osuđenim osobama kandidiranje na izborima za ovaj visoki dom, a istodobno osuđenu osobu - Andru Vlahušića - podupire za kandidata za gradonačelnika Dubrovnika. Što je s kriterijima? - istaknuo je, među inim, saborski zastupnik Gordan Jandroković u sinoćnjem gostovanju u HTV-ovoj emisiji „Otvoreno“.

Prenosimo Jandrokovićeve ključne poruke:

O OSTAVCI MINISTRICE ZLATAR VIOLIĆ

Sudeći prema izvještaju Državne revizije - i prema onome što je za sada dostupno u medijima - radi se o dosta ozbiljnom prekršaju. Ako se ugledamo na neke uobičajene demokratske i civilizacijske standarde, ministrica kulture morala bi odstupiti s dužnosti. Međutim, različiti su kriteriji po kojima je vladajuća koalicija do sada sudila raznim ministrima i saborskim zastupnicima. Stoga, ne mogu sa sigurnošću reći da će se to i dogoditi. 

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/video-ministrica-kulture-koristila-pr...

O UČESTALIM SUKOBIMA INTERESA MINISTARA

Kada smo završili pregovore s EU, prihvatili smo visoke europske standarde. Zastali smo, međutim, u razvoju prihvaćenih demokratskih standarda. Imamo nekoliko ministara kojima je utvrđen sukob interesa, primjerice, Siniša Varga, Tihomir Jakovina i Andrea Zlatar Violić. Ali - ništa se ne događa. Nema sankcija! To zabrinjava naše građane. 

O SDP-ovim DVOSTRUKIM KRITERIJIMA

Prije izbora smo od 17 jedinica lokalne samouprave bili na vlasti samo u jednoj, a sada smo u njih devet. Prvi put se dogodilo da je pravomoćno osuđena osoba dobila potporu političkih stranaka, onih koji su trenutno na vlasti u Hrvatskoj. Koja je to vrsta krimena nakon koje čovjek više neće moći sudjelovati u političkoj borbi?! SDP je u Sabor gurao zakon po kojem se brani pravomoćno osuđenim osobama kandidiranje na izborima za ovaj visoki dom, a istodobno osuđenu osobu - Andru Vlahušića - podupire za kandidata za gradonačelnika Dubrovnika. Ako relativiziramo pravomoćne sudske presude, to je rušenje ustavnopravnog poretka.

O NEPOSTOJANJU KRITERIJA

Vlahušić je pravomoćno osuđen, a sada optužuje sve: od šefa Dubrovačkih zidina, bivše uprave iz 1998… Svi su mu krivi! Zašto bi mu vjerovali? Ako ne poštujemo svoju državu, zakone i institucije, onda nemamo budućnost. Ključno je utvrditi kriterije prema kojima ćemo dalje funkcionirati. Trenutno ima previše političke arbitrarnosti i to budi sumnju kod građana. Za vrijeme ove vlade i u tome smo nazadovali.