Tražimo da Hrvatski liječnički sindikat može zastupati liječnike. A svakodnevni odlazak najobrazovanijih liječnika ugrožava zdravstveni sustav. O kakvoj „fluktuaciji liječnika“ govorite? Egzodus treba zaustaviti. Nikada u povijesti, naime, u ovako golemom broju nisu liječnici odlazili u inozemstvo! - sažetak je to poruka naših sabornika u današnjoj raspravi o dopunama, punim nazivom, Zakona o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata. Ministar je pak Mirando Mrsić „tumačenjem“ da ovaj zakon „ne isključuje liječnički sindikat“ pokušavao umanjiti sramotni odnos Milanovićeve vlade prema liječničkoj struci. 

Uime Kluba zastupnika HDZ-a izlagao je dr. Goran Marić, a replicirali su potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner i zastupnica Đurđica Sumrak. Njihove istupe možete pogledati u cijelosti, a ključne naglaske pročitati:

MARIĆ: Liječnici napuštaju Hrvatsku - Zar Vlada tako smanjuje nezaposlenost! 

Kada se mijenja neki zakon, onda se on mijenja zbog uočenih nedostataka u njegovoj primjeni. A da bi se izbjegli ti (uočeni) nedostaci, treba se sustavno pristupati donošenju zakona. Svaki sustav mora biti usklađen i funkcionalan. Budući da se ovdje govori o zdravstvenom sustavu, kad se već mijenja ovaj zakon trebalo ga je mijenjati da se sindikati i liječnici uključe u socijalni dijalog. Tehničke stvari je trebalo mijenjati prije dva mjeseca, a ne sjetiti se tek sad - kad se plaće ne mogu isplatiti prema postojećim zakonima.

Uvažite prava liječnika

Iz Hrvatske, nažalost, liječnici odlaze. Odlazak najobrazovanijih i najsposobnijih ugrožava zdravstveni sustav! Ako se tako smanjuje broj zaposlenih - onda to ne vodi dobrom. Problem je, naime, odnos vladajućih prema liječnicima! Njihovo pravo na slobodu udruživanja je povrijeđeno kada im je sudskim putem zabranjen štrajk. Klub zastupnika HDZ-a bio je protiv prijedloga Zakona o reprezentativnosti udruge poslodavaca i sindikata kada je donošen, stoga ne možemo biti ni za ovu izmjenu. Kad Milanovićeva vlada izradi prijedlog izmjene kojim će uvažiti specifičnost liječničkog poziva - tek ćemo ga onda poduprijeti!

REINER: Tražimo da Hrvatski liječnički sindikat može zastupati liječnike!

Ministre Mrsiću, nije točno da se sa sindikatima liječnika nije pregovaralo oko kolektivnog ugovora. Osobno sam 90-ih vodio pregovore s liječničkim sindikatom. No, to je nestalo kad je izmijenjen Zakon o reprezentativnosti udruge poslodavaca i sindikata. 

Zaustavite odlazak liječnika!

Austrijski „Der Standard“ je objavio da je Hrvatsku napustilo više od 800 liječnika! Zar netko misli da će nemijenjanjem činjenice da Hrvatski liječnički sindikat ne može samostalno sudjelovati u pregovorima pridonijeti zaustavljanju egzodusa liječnika?! A pričom o „fluktuaciji kadra“ želi se umanjiti pogibelj koja se stvara odlaskom liječnika! 

Poštujte volju sabornika

Nikada u povijesti u ovako golemom broju liječnici nisu odlazili u inozemstvo! Od te se činjenice ne može pobjeći. Vlada mora uzeti u obzir ovu raspravu - samo tražimo da Hrvatski liječnički sindikat može predstavljati liječnike. Napravite - kad već mijenjate zakon - iskorak koji traži cijela liječnička struka. Kao i većina saborskih zastupnika. 

SUMRAK: Mrsiću, ponizili ste liječnike!

Ministre Mrsiću, želim Vas ispraviti kad ste rekli da „nijedna vlada dosad nije učinila ništa vezano za sindikalno udruživanje“. Jeste li svjesni da nijedna vlada nije toliko ponizila liječnike kao ova, koja ih je nazivala neradnicima, prozvala da rade cirkus, liječnička pripravnost je nazivana neradom... Ponizili ste liječničku struku - zbog toga su ovoliki problemi!