Nakon Andreje Zlatar Violić - koja je Ministarstvo kulture koristila kao vlastiti bankomat i, stoga, morala otići s mjesta ministrice - danas je SDP-ova saborska većina za njenog nasljednika potvrdila Berislava Šipuša. Milanović je, podsjećamo, jučer na saborskom Odboru za obrazovanje, znanost i kulturu predstavio Šipuša i žurno „ispario“. Tako žurno da sabornici nisu stigli niti postaviti barem jedno jedino pitanje. Sabornik Jasen Mesić je u ime Kluba zastupnika HDZ-a stoga danas zatražio stanku - jer  je u Poslovniku navedeno da se o kandidatima za ministra raspravlja samo na sjednicama nadležnih odbora. Ali ne i na plenarnoj!

Istup sabornika Mesića možete pogledati, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Partijska „demokracija“

Ukinuta je rasprava na plenarnoj sjednici o povjerenju novim ministrima s namjerom da se o tome raspravlja samo na odboru. A onda se pojavi Milanović koji održi kratko slovo od dvije minute, predloži kandidata i - netragom nestane! Pritom ustvrdi da mnoge stvari „ne zna“, „nije mu poznato“ ili mu pak „nije jasno“. 

Nedopustiv atak na medije

Istodobno, ne postoji mogućnost postavljanja pitanja Milanoviću - je li znao za nepravilnosti u korištenju službenih kartica u Ministarstvu kulture! Zbog takvih nepravilnosti je odstupila Zlatar Violić, a isto se navodi i u slučaju novog ministra kulture. A kad se - za dobrobit građana - traži obrazloženje o čemu se radi i tko je odgovoran - onda nema odgovora, već jedna prodika upućena medijima i opoziciji da to „nije moralno“. 

U službi šefa Milanovića

Upravo suprotno - moralno je ukazivati na radnje koje su protuzakonite i nepoštene. Nedopustivo je da Milanović odlazi iz sabornice, a novi ministar kulture drži moralno slovo - i oporbenim političarima i medijima. To nije jedini slučaj - primjer je i glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman. On se ruga cijeloj javnosti i zastupnicima koji ne mogu dobiti odgovore na pitanja. A novinare - koji ukazuju da se radi nepoštene stvari - otpušta. Progoni ih! Najveći je pak problem u Milanoviću - njihovom gazdi. Zna da će Radmana koristiti u predizbornoj kampanji! Ali, niti to neće pomoći SDP-u!