Umnožavanju skandala na HRT-u koji bi trebao biti javnotelevizijski servis kao da nema kraja. Faraonsko ponašanje glavnog ravnatelja Gorana Radmana iskazalo se na (ne)djelu (i) u naprasnim otkazima novinarkama Hloverki Novak Srzić i Elizabeti Gojan. 

Kriminalizacija mišljenja

A pored svih ovih Radmanovih nepodopština, ostat će zapamćena još jedna - unatoč zahtjevima najvišeg predstavničkog doma hrvatskog naroda, odbija javnosti otkriti iznos svoje plaće „tumačeći“ da je to „tajni podatak“. Stoga - kao što znate - naši su članovi Odbora za medije predsjedniku Odbora Mladenu Novaku pisanim putem poslali prijedlog o sazivanju tematske sjednice: o stanju u hrvatskim medijima s posebnim naglaskom na HRT i prava novinara na slobodu govora.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/hdz-zatrazio-tematsku-sjednicu-odbora...

Zahtjev je usvojen i danas je održana tematska sjednica - na kojoj se „ukazao“ Radman. O kriminalizaciji kritičkog mišljenja i zatiranju medijskih sloboda na HRT-u govorili su Sunčana Glavak, Jasen Mesić i Zvonko Milas.

Njihove istupe možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

GLAVAK: Zašto Đoković u srbijanskom dresu može na HRT, a Kostelić u hrvatskom ne!

Otkazi novinarkama - nedopustivo

Sloboda izražavanja jedna je od pretpostavki suvremenog, demokratskog društva. Mediji moraju smjeti progovarati i o svojim vlastitim pogreškama. Vrlo je opasno novinare dovoditi u poziciju da koriste autocenzuru, a posve je neprihvatljivo da se novinare kriminalizira zbog kritičkog mišljenja. Zadnji primjeri - glavni ravnatelj HRT-a Radman uručio je otkaze dvjema novinarkama. To držimo nedopustivim prema bilo kome ako je radio ono što mu je posao. 

Radmanov sramotni „Etički kodeks“

Svako izgubljeno radno mjesto zaslužuje da se o tome glasno progovori u Saboru. Sloboda medija znači slobodu izražavanja mišljenja, neovisnost, pluralizam… Nikako autocenzuru i zabranu! U novinarskoj struci nužno je postojanje etičkog kodeksa, no on ne može postojati samo zato da bi centar moći, u ovom slučaju Radman - primijenio ga kad mu se nešto ne svidi. A isti kodeks za njega ne vrijedi. Postoji li etika i u upravljačkim strukturama u medijima i prema kojim kriterijima se ona mjeri?! Prema reporterima bez granica, sloboda medija u Hrvatskoj nazaduje - HRT je posebno apostrofiran! Radmanove postupke omogućuje zakon koji je zdušno poduprijela Kukuriku koalicija na čelu sa SDP-om - HDZ je bio protiv tih zakonskih ovlasti. 

Kome smeta hrvatski dres?

Upozoravali smo tada da će se upravo ovakve stvari događati. Zadaća HRT-a je biti u službi javnosti, a ne kreirati nečije mišljenje. A Radman je - po dolasku na HRT - donio „Etički kodeks“ po kojemu su „stradale“ dvije novinarke. To su samo dva zadnja slučaja, a bilo ih je i ranije, npr. slučaj Karoline Vidović Krišto. Neprihvatljivo je ukidanje Studija 4 - emisije u kojoj su se mogla „sukobiti“ kritička mišljenja. Nedopustiva je zabrana našem najtrofejnijem skijašu Ivici Kosteliću da se na HRT-u pojavi u hrvatskom dresu. Ako se to objašnjava „prikrivenim oglašavanjem“, podsjećam da je Novak Đoković nastupio na HRT-u u dresu svoje reprezentacije - sa sponzorskim obilježjima.

MESIĆ: Radman nagrađuje podobne, a novinare sa stavom otpušta!

U Saboru se bavimo problemima HRT-a praktički od donošenja novoga zakona - naši prijedlozi i zaključci niti jednom nisu bili usvojeni. Svaki put kad se tražila informacija na koju imamo pravo - bila je uskraćena! Zadnji primjer - popisi plaća vodećih ljudi na HRT-u. Kad smo tražili da se „tablica“ koju je Radman poslao dopuni, predsjednik Sabora Leko je tu točku stavio na 60. mjesto dnevnog reda! Upravljačka politika na HRT nagrađuje podobne, a onima koji imaju svoje mišljenje i stav dijele se otkazi. 

Prijeti se tužbama

Na pitanja saborskih zastupnika se ne odgovara i prijeti nam se tužbama. Onda se to lomi na leđima novinara HRT-a koji zbog svog stava dobivaju otkaz. Na HRT-u se ne izvještava objektivno o problemima u Hrvatskoj. Protiv smo progona novinara - dijele se otkazi uz potporu saborske većine. Zakonskim promjenama dana je neograničena moć - i Vama g. Radman i saborskoj većini koja Vas bira. Ukinut je jedan od stupova na kojima počiva javnotelevizijski servis.

Radman „pomeo“ 40 novinara i urednika

Nakon što je Radman preuzeo HRT - odmah je promijenjeno 40-ak urednika i novinara. Ovdje danas sjede novinari koji su ili pred opomenama ili su dobili otkaz. Kuda to vodi? Inzistirat ćemo na pravu izričaja novinara i predložit ćemo zaključak - da svi mediji, posebno oni financirani javnim novcem, poštuju pravo novinara na vlastito mišljenje i autonomni rad. I zaustavljanje odluka o otkazima i opomenama pred otkaz na HRT-u - dok se u Saboru ne raspravi Radmanovo izvješće za 2014. Tražimo raspravu i o Etičkom kodeksu HRT-a! 

MILAS: Difamacije kao u Sjevernoj Koreji!

Zakonske izmjene o HRT-u su donesene u „brišućem letu“. A sat vremena nakon što je zakon izglasan, uslijedila je difamacija novinara neviđena čak i u Sjevernoj Koreji! Je li HRT taj koji nam treba prezentirati „stavove“ ili donositi vijest i informaciju? Karolina Vidović Krišto je zbog slobode govora dobila otkaz? Nije li to simptomatično i uvođenje verbalnog delikta na mala vrata?