Lagati i svjesno obmanjivati Sabor je nešto najozbiljnije što se može u parlamentarnoj demokraciji dogoditi. Svi - ne samo oporba - nego zbog svoje vjerodostojnosti i oni iz vladajuće koalicije moraju dići svoj glas protiv toga i tražiti sankcije. Jer je ovo nedopustivo u ozbiljnoj parlamentarnoj demokraciji! Zbog ozbiljnosti situacije tražimo da Milanović dođe ovdje i pred svima jasno objasni o čemu se radi! - istaknuo je, među inim, potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner u izlaganju uime Kluba zastupnika nakon stanke. A stanka je zatražena zbog skandala koji se pojavio u medijima - koji ukazuje na moguće vrlo ozbiljne zloporabe službi. Mediji su, naime, objavili dokumente koji ukazuju na to da je PNUSKOK 2014. provodio obradu nad Slavkom Linićem, članovima njegove obitelji te prijateljima i suradnicima.

Istup akademika Reinera možete pogledati, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Koliko ste još afera prikrili?

Radi se o skandalu! Pojavili su se dokumenti koji ukazuju da se provodila obrada nad jednim članom Sabora, konkretno g. Linićem - iako se tvrdilo da to nije tako. Navodi, dakle, koji upućuju na korištenje službi za osobne obračune unutar SDP-a. Konkretno - navodi koji upućuju da - nakon što je g. Linić prozvao premijera Milanovića za nepotizam - počeo se događati cijeli niz obrada, praćenja… Na koje se g. Linić potužio i tražio da se ispita. Zabrinjava je da je saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost proveo postupak, no slijedom dokumenata - koji su se sada pojavili - u tom postupku se lagalo i obmanjivalo saborski Odbor, dakle i Sabor. U koju je poziciju doveden Sabor - kao vrhovno predstavničko tijelo građana - ako mu se može lagati i obmanjivati bez ikakvih posljedica? Je li ovo jedina takva afera? Postoje li i slične takve koje su prikrivane, a koje će - prije ili kasnije - izaći na svjetlo?

Ozbiljno ugrožene demokratske vrijednosti

Kako je moguće da se provodi istraga protiv bivšeg ministra i članova njegove obitelji na temelju praktički nepostojećih razloga? To vrlo ozbiljno ugrožava parlamentarnu demokraciju. Svi u Saboru moraju biti toga svjesni. Lagati i svjesno obmanjivati Sabor je nešto najozbiljnije što se može u parlamentarnoj demokraciji dogoditi. Milanović je to demantirao osobno - mašući dokumentima SOA-e i tvrdio da se takve stvari u Hrvatskoj ne događaju. Vrlo ozbiljno pitanje - tko može u ovoj državi sabotirati saborski nadzor?  U parlamentarnoj demokraciji lagati Saboru i tvrditi da su stvari - za koje sada postoje dokumenti - neutemeljene i neistinite? Svi - ne samo oporba - nego zbog svoje vjerodostojnosti i oni iz vladajuće koalicije moraju dići svoj glas protiv toga i tražiti sankcije. Jer je ovo nedopustivo u ozbiljnoj parlamentarnoj demokraciji! Zbog ozbiljnosti situacije tražimo da Milanović dođe u Sabor i jasno objasni o čemu se radi.