Naši su sabornici jučer nastavili alarmirati javnost o zatiranju medijskih sloboda na HRT-u. Uime Kluba zastupnika govorili su Jasen Mesić i Sunčana Glavak, a replicirali su potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner i Josip Borić.

Njihove istupe možete pogledati, a u nastavku donosimo ključne poruke:

MESIĆ: Radman je na čelu HRT-u jer je loš - mora slušati Milanovića!

Što se od nas očekuje ako prihvaćamo ostavke članova Nadzornog odbora HRT-a, a ne postavljamo pitanje što to radi Radman? Na naš zaključak koji smo jednoglasno izglasali, Radman se oglušuje. Šalje netočne podatke! Radman, dakle, ne uvažava Sabor! Povjerenstvo za sukob interesa se izjasnilo da Radman ima određene „grijehe“ vezano za prijavu imovine. Stog ga vladajući mogu smijeniti kada god požele - ako ne bude slušao njihove naredbe. 

Ucjenjivi poslušnik 

Izbori se približavaju - HRT ima veliku moć informiranja birača. Zar u predizbornu kampanju ulazimo s ovakvom televizijom i čelnim čovjekom koji kaže „da program određuju urednici“? Kao da ih on nije birao?! Takav loš ravnatelj odgovara onima koji uporno za njegova „izvješća“ glasuju. Jer im predsjednici njihovih stranaka - koji sjede u Vladi - daju takve naputke! Sjećate li se ikada da se u Saboru ovoliko puta raspravljalo o HRT-u? Ili da se glavni ravnatelj oglušio na zaključak Sabora? Je li Radman moćniji od Kukuriku zastupnika? Radman je ucjenjiv i mora ispunjavati Milanovićeve naloge! Predlažemo da se Radmana pozove u Sabor da obrazloži svoje stavove i da se glasuje o njegovom razrješenju!

GLAVAK: Što na HRT-u radi „sekretar režije“?

Ovo sve pomalo podsjeća na sapunicu, nedopustivo je što neprestance pozivamo Radmana da dostavi ono što bi - sukladno svim zakonskim propisima - trebalo biti javno i transparentno. Radman je ukinuo zabranu povećanja plaća i ne znamo stvarno stanje. Na HRT-u ima 27 rukovoditelja radnih jedinica - nama su dostavljeni koeficijenti. Najniža plaća za jednog od rukovoditelja je - u neto iznosu - više od 20.000 kuna! A u opisu jednog radnog mjesta navedeno je - „sekretar režije“.

REINER: Dovodite u pitanje dignitet Sabora!

Radman zbog delikta mišljenja otpušta novinarke koje su ili samohrane majke ili pred mirovinom. Više nije pitanje nadmetanja između oporbe i pozicije, već poštivanja Sabora. Ne oporbenih zastupnika, nego zastupnika vladajućih. Jesmo li svi skupa kao izabrani predstavnici hrvatskih građana vrhovno tijelo politike koje treba zastupati sve i kreirati politiku države, ili smo potpuno nevažni?! U pitanju je, naime, dignitet Sabora!

BORIĆ: Zar je Radman „jači“ od Sabora?!

Ovo je poraz Sabora u srazu s Radmanom. Jer, sama činjenica da moramo moliti Radmana da dostavi podatke je - zastrašujuća i zabrinjavajuća. Kad se nešto postavi na krive temelje onda ne može završiti dobro. Loše je krenulo - prisjetimo se - na samom izboru glavnog ravnatelja HRT-a! Predlagali smo konsenzus, a na kraju je Kukuriku koalicija sama i predložila, i izglasala, i imenovala Radmana. Postali smo inferiorni svima koje smo imenovali - ovaj visoki dom nitko ne doživljava ozbiljno. To je grijeh Kukuriku koalicije!