Skandalozno je da - nakon Milanovića - i ministar Lalovac preko medija utjeruje ljudima strah u kosti! Najavio je, naime, uhićenja bankara i gospodarstvenika. To je izravno uplitanje politike u rad politički neovisnih tijela! - istaknula je, među inim, naša saborkinja Sunčana Glavak u današnjem izlaganju uime Kluba zastupnika HDZ-a.

U Saboru je, naime, danas raspravljano o izmjenama Zakona o pravu na pristup informacijama. 

Istup saborkinje Glavak možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Utjerivanje straha u kosti

Hoće li ove izmjene zakona omogućiti građanima da - barem u isto vrijeme - imaju pravo na pristup informacijama, primjerice, o budućim uhićenjima? Ili je to ekskluzivno pravo premijera i ministara?! Skandalozno je da - nakon Milanovića - i ministar Lalovac preko medija utjeruje ljudima strah u kosti! Najavio je, naime, uhićenja bankara i gospodarstvenika. To je izravno uplitanje politike u rad politički neovisnih tijela - u maniri policijske države! 

Neviđeno u Europi

Ministri najavljuju uhićenja - valjda i onih bankara kod kojih nas je SDP u tri i pol godine zadužio za 90 milijardi kuna. Državu su stavili pod hipoteku! Posao ministra financija je da uredi financije, rješava problem blokiranih građana, dužnika u švicarskim francima… Umjesto da najavljuje uhićenja! Niti je posao političara da nekog osudi. Za to postoji neovisno sudstvo! Ovo je neviđen čin jednog ministra financija u uljuđenoj Europi. 

Umjesto više - manje informacija

Predlagatelj je objasnio da se neće otežati pristup informacijama, već olakšati. No, ovakvim prijedlogom, neće biti tako. Nije prihvaćen cijeli niz primjedbi! Ograničavate dobro uređen Zakon o pravu na pristup informacijama! Jer, zakon nazaduje - čime ne možemo biti zadovoljni.