Ministre Varga, Vaš „plan“ obično je bacanje pijeska u oči javnosti. Nijednom riječju se ne osvrćete na „sitnicu“ - kako ćete realizirati ono što ste zamislili! „Stručnjaci“ iz Srbije i BiH koji su pisali „plan“, i kojima ste za to platili 1,5 milijuna kuna, iskazali su potpuno nerazumijevanje zdravstvenog sustava - sažetak je to argumentiranih kritika naših sabornika na, punim nazivom, prijedlog Nacionalnog plana razvoja kliničkih bolničkih centara, kliničkih bolnica, klinika i općih bolnica u RH od 2014. do 2016. koji je danas na Markovu trgu predstavio ministar Siniša Varga zvani „Svaki tjedan - skandal jedan!“. 

Varga ili Ostojić - dođe na isto

Varga se, u Milanovićevoj službi, nesmiljeno obračunava s kadrovima Rajka Ostojića, ali su im „planovi“ - zvali se „master“ ili ne - podjednako diletantski! 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/povlacenje-tzv-masterplana-bolnica-p...

Uime Kluba zastupnika HDZ-a izlagao je Darko Milinović, a Vargi su replicirali akademik Željko Reiner, Josip Đakić i Sunčana Glavak. Njihove istupe možete pogledati u cijelosti, a ključne naglaske pročitati:

MILINOVIĆ: Zar nam pokraj naših stručnjaka trebaju skupi „konzultanti“ iz susjedstva! 

U Hrvatskoj 500.000 pacijenata čeka na preglede i dijagnostičke postupke. Svaki je mjesec na listama čekanja od 5.000 do 6.000 novih pacijenata. U zdravstvu je oko 5 milijardi kuna ukupnih obveza - od toga 2,5 milijardi dospjelih dugova. Na mjesečnoj razini za funkcioniranje sustava nedostaje između 150 i 200 milijuna kuna! 

100 amandmana - nijedan prihvaćen! 

Tvrdite da su glavne karakteristike ovog „plana“ supsidijarnost i funkcionalna povezanost. No da bi neke od lijepih želja koje navodite zaživjele - potrebno je 12.000 medicinskih sestara i 4.000 liječnika! Provedena je javna rasprava - 100 amandmana je podneseno na Vaš nacrt. To su učinili ljudi koji razumiju zdravstveni sustav. Ali, niste usvojili nijedan amandman! A usuđujete se govoriti o supsidijarnosti!

Upropastili virovitičku bolnicu

Na petoj ste stranici naveli da vam treba godinu dana kako biste vidjeli što je donijelo spajanje bolnica na županijskoj razini. Nije točno - to ste već mogli vidjeti. Spomenut ću primjer bolnice u Virovitici i što je ona „dobila“ spajanjem. To je jedna od bolnica koja je poslovala najracionalnije - uložili smo u nju oko 90 milijuna kuna i napravili šest operacijskih dvorana. Bolnica nije stvarala dugove. No nakon spajanja liste čekanja su duže, pacijenti nezadovoljni, dugovi se gomilaju... 

Skupo plaćeni „stručnjaci“

Na sedmoj su pak stranici oni koji su pisali ovaj dokument  - a plaćeno im je 1,5 milijuna kuna - iskazali potpuno nerazumijevanje sustava. A imamo hrvatskih stručnjaka koji bi besplatno napravili plan. U ovom dokumentu se, nadalje, navodi da „optimalan razvoj dnevnih bolnica podrazumijeva građevinske preinake koje bi dovele do toga da su zdravstveni radnici bliže pacijentima“!? Što nam to, dakle, sugeriraju konzultanti iz Srbije i BiH? Da srušimo zid u bolnici pa će pacijenti i liječnici biti bliže jedni drugima?! Ovo je, ponavljam, potpuno nerazumijevanje zdravstvenog sustava. 

REINER: Ministre, obmanjujete javnost!

Ovaj je prijedlog, nažalost, na tragu ostalih dokumenata koje producira SDP-ova vlada. Dokumenata koji su nevjerojatno površni! I ovaj „plan“ služi isključivo bacanju pijeska u oči javnosti - kako bi ispalo da će se nešto poduzeti. A neće - jer nema nijedne konkretne mjere. A to se najbolje vidi iz cijelog niza elemenata - počevši od naslova, u kojem stoji da se radi o razdoblju „od 2014. od 2016.“. Zar ni to niste mogli ispraviti, pa da piše 2015.-2017. godine?

Lista neprovedivih želja!

Radi se, nažalost, o dokumentu koji je sam sebi svrha. Obmanjujete javnost da će se nešto poduzeti, a ništa nećete - i ne možete - na ovaj način poduzeti! Jer, ovdje nema nijedne konkretne mjere koja jamči da će se ostvariti ono što se u ovom popisu želja iskazuje. Navodite smanjenje stope bolničkog liječenja za 10 posto - na temelju čega? Zašto ne za 15, 20 ili pak 5 posto? O tome ovaj dokument ništa ne govori! 

ĐAKIĆ: Još jedna SDP-ova „čistka“ po bolnicama!

Ovaj će nacionalni plan razvoja kliničkih bolnica - kako navodite - imati za cilj „funkcionalnu integraciju“. A koja je vjerojatno naslonjena na tzv. masterplan koji SDP-u nije uspio. Jasno se pokazalo da je političko preuzimanje bolnica - pogotovo županijskih bolnica - promašena investicija. Nije se dogodilo ništa pozitivno! Vaša „funkcionalna integracija“ je, naime, prazna priča! U planu mora biti navedeno sve što će se provesti. Vi - kada spominjete financijske uštede - govorite „oko“?! A sami znate da - što se tiče vlasništva u općim bolnicama - nećete imati suglasnost županijskih skupština za ovakve političke „čistke“!

GLAVAK: Umjesto ušteda - veći troškovi!

Ministre, rekli ste da su za provedbu ovog plana „odgovorni ravnatelji odnosno sanacijski upravitelji bolnica“! U bolnici u Čakovcu, primjerice, već imamo trećeg sanacijskog upravitelja. Ako on ne uspije, koji će od njih biti odgovoran? Kako ćete provesti to što navodite da će „funkcionalna integracija smanjiti broj prekovremenih sati“? Prema ustroju koji predlažete, kako ćete uštedjeti ako ćete liječnika iz bolnice u Čakovcu slati, primjerice, u Ogulin? Zar njemu ne treba platiti troškove? To će, u konačnici, poskupiti cijelu priču.