Vladajuća većina progurala je gotovo četiri petine zakona po hitnom postupku. Tome smo se protivili i neprestance ukazivali da bi za kvalitetu rada Sabora, na dobrobit građana, bilo bolje da se ti zakoni rasprave te isprave greške. Da se ne događa da tridesetak odluka ovog visokog doma Ustavni sud ukine. Vladajuća većina, a posebice Vlada, ne poštuje ni dignitet Sabora ni zakone EU! - istaknuo je, među ostalim, potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner u izlaganju uime Kluba zastupnika HDZ-a nakon stanke. A stanka je zatražena u povodu odluke Ustavnog suda o ukidanju pojedinih odredbi u veljači izmijenjenog Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor.  

Istup akademika Reinera možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Ustavni sud je ukinuo odredbe u veljači izmijenjenog Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor. To je rezultat „nasilnog“ izglasavanja zakona - što je učinila ova vlada. A vladajuća većina u Saboru je to prihvatila. Tada smo - kad se taj zakon donosio - upozoravali da se donosi protivno Poslovniku. Nije nas se htjelo slušati! Naša upozorenja su, naime, ignorirana!

Pravodobno smo upozoravali

Vladajuća većina progurala je gotovo četiri petine zakona po hitnom postupku. Tome smo se protivili i neprestance ukazivali da bi za kvalitetu rada Sabora, na dobrobit građana, bilo bolje da se ti zakoni rasprave te isprave greške. Da se ne događa da tridesetak odluka ovog visokog doma Ustavni sud ukine. Vladajuća većina, a posebice Vlada, ne poštuje ni dignitet Sabora ni zakone EU. Prije nekoliko dana njemački „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ diplomatski je napisao da Milanović elastično tumači EU zakone - refererirajući se na „Lex Perković“! Napisano je, također, da Milanović krši zakone jer se migranti - protivno odredbama EU - ne registriraju. Ne znamo tko ulazi u zemlju, ne uzimaju se otisci i ne znamo tko izlazi iz zemlje. To nije dobro! 

Milanovićev „red“ - krajnji nered!

Unatoč neprestanim tvrdnjama da je ova vlada „uvela red u državu“ i „zastupala zakonitost“, vidi se kako izgleda taj „red“. Kao krajnji nered! Kako je mandat počeo tako i završava - s danom raspuštanja Sabora Ustavni sud ukida odredbe vrlo važnog zakona. Kakvu sliku pružate hrvatskim građanima?! Svi ovi predizborni salto mortali - koje Vlada izvodi u dva tjedna od Syrize do Zlatne zore - sasvim sigurno narod prepoznaje i neće honorirati.