Novoizabrani predsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner danas je u nastupima za nacionalne TV dnevnike (HTV, RTL i Nova TV) komentirao, između ostalog, današnju uspješnu konstituirajuću sjednicu Sabora, potrebu zajedništva u provođenju strukturnih reformi, Milanovićeve izjave nakon današnje sjednice…

Intervjue s akademikom Reinerom možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo objedinjeno ključne poruke:

O IZGLASAVANJU PREDSJEDNIKA SABORA

Bilo bi mi draže da se zadržala ona dobra praksa koja je vladala ranije u Hrvatskom saboru kada je HDZ glasovao - kao oporba - jednoglasno i za g. Šprema i za g. Leku. To je bio dobar parlamentarni običaj. 

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/akademik-zeljko-reiner-novi-predsjedn...

O VEĆOJ VAŽNOSTI SABORA

Toplo se nadam da će Sabor biti važniji nego što je to u zadnje četiri godine kada se sveo na perifernu ispostavu vlade. Veći dio Sabora koji je pripadao vladi dizao je ruke za sve ono što bi ona predložila. Bez obzira bilo to dobro ili loše. To nije dobro ni za parlamentarnu demokraciju, ni za vladu, a još manje za parlament. Uvjeravam vas da to tako više neće biti. Trenutak u kojem se nalazi Hrvatska preozbiljan je da se bavimo strančarenjima. Svi zajedno moramo nastojati ostvariti bolji život za hrvatske građane. Pozivam oporbu da zajedno s nama radi na tome. 

O ZAJEDNIŠTVU

Hrvatska se nalazi u vrlo ozbiljnoj situaciji - gospodarskoj, društvenoj i vrijednosnoj krizi. Svi moramo uložiti napore da izađemo iz te krize. Ne moramo i ne možemo svi isto misliti. Ali uz  dobru volju i zajedničkim naporom iz te krize možemo izaći i tako vratiti optimizam, nadu i ponos građanima.

O MILANOVIĆEVU PONAŠANJU

Sve što netko izrekne najviše govori o njemu samome. Tako i njegove izjave govore o njemu i njegovoj pristojnosti. Volio bih da najprije prihvati da je izgubio izbore, što očito ne može. Zatim da bude konstruktivna oporba, pristojan u svom oporbenom djelovanju, što se nije baš moglo reći dok je bio na vlasti. Te da na taj način zajednički uspijemo u svemu onome što hrvatski građani traže od Hrvatskog sabora - da vratimo dostojanstvo Saboru i da on ne bude mjesto prepirki, nadglasavanja i doskočica, nego istinskog promišljanja kako osigurati bolji život za građane. 

O PRIJEDLOGU PROMJENE NAZIVA SABORA

To je bio moj osobni prijedlog. Tako se Sabor zvao devedesetih godina, ne vidim razloga zašto se ne bi ponovno tako zvao. No, zanimljivo je da su neki iz cijelog mog govora - koji je prvenstveno bio usmjeren ka poticanju zajedništva u cilju ostvarivanja strukturnih reformi i razvoju gospodarstva - izvukli jednu jedinu rečenicu. Ne znam zašto im je ona toliko interesantna i važna. To su najviše izvukli oni koji se nisu puno obazirali na to kad je 100 000 ljudi napuštalo Hrvatsku trbuhom za kruhom, kad je hrvatski rejting pao na razinu smeća, kad je zaposlenost pala na najnižu moguću razinu… To ih nije smetalo. A silno ih je zasmetala jedna jedina rečenica. Zanimljivo. Od svega onoga što sam rekao o boljem životu hrvatskih građana, o strukturnim reformama koje će to omogućiti - to je najmanje važna stvar. A nekima je, izgleda, to jedina važna stvar. 

O IZGLASAVANJU NOVE VLADE

Uvjeren sam da će se u siječnju konstituirati vlada i sva saborska tijela te da će Hrvatska napokon početi funkcionirati. 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-dvije-tisuce-ljudi-tjedno-gubi...

O SMANJENJU PLAĆA ZASTUPNICIMA

Činjenica je da zastupnici i uopće politička elita trebaju na neki način dijeliti sudbinu naroda. O tom će još biti govora i vjerujem da će se to učiniti.