Sabornica je ove nedjelje - na Danu otvorenih vrata Hrvatskog sabora, organiziranom u prigodi Dana neovisnosti RH - bila premala za sve zainteresirane građane koji su se željeli susresti i razgovarati sa zastupnicima, svojim predstavnicima u najvišemu zakonodavnom tijelu hrvatske države.

Plenkovićev „aktualac“ - iznenađenje dana

Posebno je iznenađenje priredio predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković koji je nakon svečanog obilježavanja Dana neovisnosti na Trgu sv. Marka s mnogim ministrima također došao u Sabor, gdje su mu građani na svojevrsnom „aktualcu“ iz zastupničkih klupa postavljali pitanja o hrvatskim strateškim vanjskopolitičkim ciljevima, granici sa Slovenijom, Vladinim planovima u području gospodarstva, Todorićevim spinovima i pritiscima Sberbanka, iseljavanju mladih i demografskim mjerama, Pelješkom mostu, statusu umirovljenika...

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/aktualac-s-gradanima-rh-nista-ne-duguje-sberbanku-dok-su-dijelili-novac-todoricu

Pljesak Jandrokoviću

Predsjednik Hrvatskog sabora (i glavni tajnik HDZ-a) Gordan Jandroković, koji je zaslužio snažan pljesak okupljenih građana „priznavši“ da sabornica nikad nije bila ovako puna, prvi je put otvorio i vrata svog ureda - najavivši nastavak ovakvih susreta u otvorenom razgovoru i razmjeni mišljenja s hrvatskim ljudima.

Od 11 sati, kada su otvorena vrata Sabora, pa sve do 17, ukupno je 1.071 posjetitelja došlo u Sabor te obišlo unutrašnjost zgrade. Za Dan otvorenih vrata, naime, pripremljena je posebna „maršruta“ razgledavanja saborskih prostorija koja nije dio uobičajenih programa za posjetitelje.

Posebni program za posjetitelje

Tako su građani, uz stručno vodstvo, mogli vidjeti reljef sv. Josipa, zaštitnika hrvatskog naroda, repliku Bašćanske ploče, Malu vijećnicu u kojoj je zasjedao nekadašnji Županijski dom, poprsja saborskih velikana grofa Janka Draškovića, bana Josipa Jelačića, bana Ivana Mažuranića, biskupa Josipa Jurja Strossmayera, Ante Starčevića, Eugena Kvaternika, Frana Supila, Vladimira Nazora… te prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i kardinala Franje Kuharića, ali i čuvane zapisnike sa saborskih sjednica iz 1861. godine.

Posjetitelji su u nedjelju imali priliku razgledati i protokolarne prostorije poput Banske sobe i dvorane Ante Starčevića s portretima svih predsjednika suvremenoga Hrvatskog sabora te čuvenim uljanim platnom slikarice Jadranke Fatur koje prikazuje povijesno donošenje tzv. Božićnog Ustava 22. prosinca 1990. - prvog Ustava samostalne i suverene Republike Hrvatske.