Kukuriku je jučer u Saboru odbio HDZ-ov amandman da se više ne oporezuju mirovine hrvatskih povratnika iz inozemstva. Uzalud apeli naših zastupnika Ivana Šukera i Ante Babića da se radi o nepravdi, o diskriminaciji, krivoj poruci koja se šalje Hrvatima izvan RH. Niz je pokazatelja, na žalost, da Partija sustavno želi oslabiti, čak i raskinuti veze između domovinske i izvandomovinske Hrvatske!

- Da nije bilo zajedništva domovinske i iseljene Hrvatske, nikada ne bismo imali samostalnu, neovisnu i slobodnu domovinu. Za razliku od SDP-a, Hrvate izvan Hrvatske doživljavam kao naše golemo blago i komparativnu prednost u svakom smislu. Zato trajnu brigu o dobrobiti Hrvata izvan granica Hrvatske ne smatram isključivo ustavnom, nego i moralnom obvezom (…). Moramo omogućiti bolje veze domovine i iseljeništva, olakšati ulaganja, povratak i useljavanje. Moramo iskoristiti njihove lobističke i svekolike druge mogućnosti. A da bi smo ih pogledali u oči moramo biti iskreni i priznati da smo ih - umjesto zahvalnosti za sve što su dobro učinili za Hrvatsku - jedno vrijeme bili prilično zanemarili.

Izjavio je to Tomislav Karamarko u intervjuu za list "Mi" još u studenom 2011. - pola godine prije no što je postao predsjednik naše stranke. I kao lider obnovljenog HDZ-a nastavio je konzekventno, ustrajno, promicati interese svih Hrvata izvan RH. 

SDP: Samo Dižu Poreze!

Tako je i jučer naš zastupnički klub u Saboru podnio amandman na Vladine izmjene Zakona o porezu na dohodak, zatraživši da se više ne oporezuju mirovine iz inozemstva - što je bio još jedan „genijalan“ potez Kukuriku vlade. HDZ-ov je prijedlog obrazložio Ivan Šuker, inače i predsjednik saborskog Odbora za Hrvate izvan Hrvatske:

- Smatramo da nema nikakvog osnova za oporezivanje mirovina Hrvata koji su iz političkih razloga ili protjerani sa svojih ognjišta ili su morali otići trbuhom za kruhom kako bi prehranili svoje obitelji. Oni ionako u zemljama u kojima su ostvarili mirovinu uredno plaćaju porez. 

Problem nije u umirovljenicima iz europskih zemalja s kojima je Hrvatska potpisala ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, nego u onima iz prekomorskih zemalja - Sjeverne i Južne Amerike te Australije i Novog Zelanda. 

Partijsko glasilo zvano HTV

- Oni bi se danas vratili sa svojim znanjem, sa svojim bi kapitalom pomogli Hrvatskoj. No zašto da se vrate ako im mi nepravedno oporezujemo mirovine koje NISU zaradili u Hrvatskoj, nego negdje drugdje. Dodajmo tome i Zakon o prebivalištu koji je konsternirao naše iseljenike, zatim i to da HTV ukida emisije za dijasporu te od 1. siječnja zatvara dopisništva iz Mostara i Sarajeva, i svima je jasno kakvu poruku ova vlada šalje Hrvatima izvan RH: Niste dobrodošli!

Šuker je podsjetio i na iznimnu ulogu našeg iseljeništva u stvaranju i obrani hrvatske države. Zašto danas gazimo po njima? Zašto njih, njihovu djecu i unuke, „tjeramo da se ne vraćaju u Hrvatsku“. Uzalud dobronamjerni apeli. Ministar Slavko Linić odbacio je HDZ-ov amandman. Izgleda da on i Partija i dandanas doživljavaju hrvatske iseljenike kao „neprijateljsku emigraciju“.

Protuustavno šikaniranje

Zgranut postupkom SDP-ove većine, reagirao je i zastupnik Ante Babić, predsjednik HDZ-ova Odbora za iseljeništvo i hrvatske nacionalne manjine. U izjavi za hdz.hr napomenuo je da je to samo jedan u nizu pokazatelja da aktualna vlast sustavno oslabljuje, čak i raskida veze RH s Hrvatima izvan Hrvatske!

- Osim oporezivanja mirovina, HTV-a i Zakona o prebivalištu - što je apostrofirao kolega Šuker - imamo i problem novog Zakona o registru birača kojim je prethodna registracija hrvatskih državljana u inozemstvu uvedena kao preduvjet za ostvarivanje njihovoga biračkog prava, čime su protuustavno dovedeni u neravnopravan položaj u odnosu na hrvatske državljane s prebivalištem u RH.

Do nove izborne pobjede

Ovakva politika, nastavlja Babić, udar je na same temelje stvaranja samostalne i demokratske RH i predstavlja nastavak pogubne detuđmanizacije:

- U sklopu aktualne rasprave o ustavnim promjenama HDZ je predložio je da se hrvatskim državljanima koji nemaju prebivalište u RH osigura razmjerna zastupljenost u Saboru u odnosu na njihov udio u ukupnom broju državljana te da im se olakša ostvarivanje njihovog biračkog prava. Na žalost, vladajući su odbili sve naše prijedloge. No uskoro ćemo ih oživotvoriti - nakon pobjede na parlamentarnim izborima.

Uostalom, što se drugo i moglo očekivati od Josipovića, Milanovića i Vesne Pusić. Koji su „mudro“ odšutjeli i najnoviju protuhrvatsku izjavu srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića o Bunjevcima kao o „autentičnoj slavenskoj narodnosti“.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/zasto-josipovic-i-milanovic-sute-na-...