Oporbu ujedinila zaštita nacionalnih interesa naspram pogubne Vlade * Cilj Kukurikua: izbjeći izručenje komunističkih zločinaca * Jadranka Kosor opet zec iz SDP-ova šešira * Reiner: saborska većina kao premijerova sluškinja * Šuker: veće kamate na Linićeve obveznice * Miljenić, unatoč notornih laži, niti ne pomišlja na odgovornost * Bahati osmijesi po uzoru na Milanovića & mantra o „lopovskom HDZ-u“ * Slijed muljanja: zatrpanost sudova - zaštita branitelja - ravnopravnost u EU - krivi prijevod?! * Mlakar: zašto izmjene ne bi stupile na snagu 29. novembra? Protiv ustavnih promjena à la wild * Kukurikavci izgubljeni u paralelnom svemiru. 

U Saboru i danas burno. Kako i ne bi bilo, kada Vlada opet manipulira, opet želi prevariti Europu eda bi zaštitila komunističke zločince. Čime se opet, ponovno i iznovice poigrava sa sudbinom Hrvatske i njenih građana. Jer, ne smije se zaboraviti, Europska komisija još nije zaustavila proceduru donošenja sankcija. I umjesto da, punim nazivom, Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU vrate na staro - na verziju koja je usuglašena u pristupnim pregovorima, Milanović & družina u svom prijedlogu izmjena izbacili su iz lex Perković samo najpoznatiji članak o vremenskom ograničavanju uhidbenog naloga, ali ne i obligatornu odredbu o zastari kao razlogu neizručenja. Odredbu koja je također u suprotnosti s EU pravnom stečevinom.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/karamarko-u-saboru-necemo-podrzati-i...

Usitniti oporbu i otupiti joj oštricu

Kao i na nedavnoj zajedničkoj presici (http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/udruzena-oporba-protiv-pogubne-milano...), zastupnike HDZ-a, Hrvatskih laburista i HDSSB-a ujedinio je Kukuriku. To jest nastavak Vladina protueuropskog muljanja s lex Perković. Ujedinila ih je zaštita nacionalnih interesa. Prijedlog udružene oporbe je jednostavan - vratimo zakon na verziju iz 2010. godine. Osim o tima dvama prijedlozima, u Saboru se objedinjeno raspravlja i o trećemu - onome kluba zastupnice Jadranke Kosor i HGS-a. Čime je dotična gospođa po tko zna koji put demonstrirala da je „zec iz SDP-ova šešira“ - sredstvo za drobljenje oporbe i otupljivanje njene oštrice.  

Već uvodne riječi ministra pravosuđa Orsata Miljenića izazvale su više replika. Potpredsjednik Sabora Željko Reiner pritom je izrazio čuđenje što se raspravlja o jednoj tako važnoj točki, a da u sabornici vladajućih gotovo niti nema. Čime su, blago rečeno, iskazali već uobičajeni prezir spram javnosti: 

- Hrvatska je gotovo dobila sankcije, a možda će ih i dobiti ako se opet EU izigra na način na koji Vlada to predlaže. Zašto ovdje nema većine zastupnika SDP-a i HNS-a? Očito vam je apsolutno svejedno što mi iz oporbe govorimo. Govorili mi ili ne, opet ćete izglasati onako kako to Vlada želi - bez obzira na posljedice za Hrvatsku. Upitao bih ministra zbog čega Vlada ne želi prihvatiti tekst zakona o uhidbenom nalogu onakav kakav je bio ispregovaran i potpisan s EU. Nitko se ne može oteti dojmu da to Vlada čini kako bi opet izigrala obvezu izručenja određenih osoba. Svojim spinovima uvjeravate javnost da je EU tražila promjenu samo jednog članka, no to nije točno. 

Ministrov isforsirani osmijeh

Potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Ivan Šuker upozorio je pak da će lex Perković, i to samo zbog većih kamata na obveznice koje Linić treba plasirati ovih dana u SAD-u, porezne obveznike sljedećih deset godina koštati minimalno 30-40 milijuna dolara:

- Zašto? Zato što je novac, možete se smijati koliko god hoćete i to pokazuje Vaše neznanje, roba kao i svaka druga. A svaki trgovac želi zaraditi: budite sigurni da će svi investitori ovaj Vaš gaf itekako željeti iskoristiti da dignu kamatnu stopu jer je u Hrvatskoj, zahvaljujući Kukurikuu, zavladala pravna nesigurnost. Ovaj zakon jednostavno poručuje da se mi ne držimo onoga što smo potpisali. A Vi, g. ministre, možete se i dalje smijati. 

HDZ-ovac Josip Borić upitao je toga istog, nadmeno podsmjehujućeg Miljenića je li svjesno lagao kada je 13. lipnja u govoru na Vladi lakonski, u 39 sekundi, za lex Perković obrazložio da je "riječ o tehničkom usklađenju“ zakona koji je sada „u cijelosti prilagođen EU“:

- Smatrate li da zbog toga trebate podnijeti konzekvencu? 

Jesu li Hrvati - nepismeni?!

Davorin Mlakar iznio je zakonski prijedlog udružene oporbe te ponovno secirao sve nelogičnosti i proturječja vladajućih:

- Predlažemo zakon kojim se Hrvatskoj može spasiti obraz, ili makar umanjiti šteta. Premda žive u paralelnom prostoru i vremenu, vjerujem da su i kolege iz pozicije upućeni u teške kritike koje je vladina politika u odnosima s EK dosad doživjela. Ali, iako prijetnja sankcijama još nije zaobiđena, ministar nepodnošljivom lakoćom nonšalantnosti u svom obraćanju od minutu ili dvije kaže - „sve smo se mi dogovorili, nema nikakvih problema“. Podsjetit ću na Vašu vjerodostojnost: prvo ste tvrdili da se lex Perković donosi kako naši sudovi ne bi bili zatrpani uhidbenim nalozima; onda ste odustali od tog argumenta pa izjavljivali da se donosi zato što njime štitite branitelje; potom ste počeli govoriti da se zalažete za ravnopravnost svih članica EU; nakon svih tih izmišljotina, „shvatili“ ste da su promjene Ustava nužan preduvjet da bi se zakon mogao primjenjivati; naposljetku, još smo čuli da je probleme s EU izazvao pogrešni prijevod! Vaši „argumenti“ zavređuju jedino podsmijeh!!

Mlakar je upozorio na još jednu znakovitu nelogičnost - inzistira se da izmjena jednoga jedinog članka stupi na snagu za tri mjeseca, a kad se u lipnju mijenjalo više desetaka članaka, izmjene su stupile na snagu za tri dana: 

- Bilo bi dobro, g. ministre, da ste došli i rekli: evo, pogriješili smo, idemo probati ispraviti ono što se ispraviti može. Čemu dodatni rok od tri mjeseca? Ispada, oprostite, da su Hrvati nepismeni, nama treba tri mjeseca da shvatimo što ste vi napisali u jednom članku. Mogli ste staviti i neki drugi datum umjesto 1. siječnja. Zašto ne 20. studenog? Odnosno, kad bolje promislim, 29. studenog?

Kriminalci važniji od Pelješkog mosta

Mlakar je zaključio izlaganje konstatacijom da HDZ neće podržati "à la wild" promjene Ustava.  Kolega Ante Babić poručio je pak kako "zbog udbaša ispadamo prevarantski Bizant i šibicarska država", a Gordan Jandroković „da se Vlada ne bori za Pelješki most i EU fondove, već za kriminalce“.

A kako su SDP-ovci uzvraćali? Ponašali su se kao da žive u paralelnom svemiru. Ili su se imitirajući Milanovića bahato smješkali, ignorirajući dokaze o vlastitim lažima (Miljenić), ili su vrteći mantru o „HDZ-ovu lopovluku“ izbjegavali meritum stvari (Nenad Stazić). Već viđeno, prokuženo i pomalo - dosadno. U skretanju pozornosti ipak je nešto originalniji bio treći Milanovićev trbuhozborac Milorad Pupovac: optužio je HDZ za - zloupotrebu instituta replike!?