Saborsko je zasjedanje, uobičajeno, započelo stankama na zahtjev zastupničkih klubova. O odnosu naše stranke prema totalitarnim režimima i jučerašnjoj najavi predsjednika Andreja Plenkovića da će se pitanje znakovlja fašizma, nacizma i komunizma morati napokon institucionalno i zakonski riješiti izlagao je potpredsjednik Kluba HDZ-a Dražen Bošnjaković. 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-novi-clanovi-predsjednistva-damir-krsticevic-gabrijela-zalac-goran-maric-i

Osuda svih totalitarizama

Bošnjaković je istaknuo da HDZ osuđuje sve totalitarne sustave, i komunizam i nacizam i fašizam:

- Svi su ti sustavi donijeli krv, žrtve i razaranja. I prema kvislinškoj tvorevini NDH smo se jasno određivali. Smatramo da treba zakonski regulirati znamenje koje je proizašlo iz tih sustava, da svi zajedno, u tolerantnoj atmosferi i bez uvreda, sudjelujemo u izradi zakona u kojoj ćemo uvažiti argumente struke i povjesničara. Ovakvim temama treba pristupiti razumno i racionalno.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/jasenovac-pocast-zrtvama-totalitarnog-rezima

Što se tiče HOS-ove spomen-ploče u Jasenovcu, Bošnjaković je poručio da se ne smije zaboraviti da su postrojbe HOS-a branile Hrvatsku od velikosrpske agresije te da su na ploči uklesana imena 11-orice hrvatskih branitelja koji su dali život za Domovinu:

Lažne optužbe o „refašizaciji“

- I ta se činjenica nikako ne može povezivati s NDH. Ako ćemo gledati od spomenika do spomenika, vidjet ćemo da imamo i drugih primjera. Recimo, u Borovu Selu je spomenik četničkim vojvodama i „Belim orlovima“, zbog kojeg se sigurno mnogi građani loše osjećaju. Stoga se umjesto lažnim optužbama o „refašizaciji Hrvatske“, koje odbacuju i visoki američki dužnosnici, radije posvetimo prijedlozima zakona i prijedlogu proračuna.

Nakon kraćih izlaganja klubova, zastupnici su se vratili današnjoj točki dnevnog reda - raspravi o novom zakonu o javnoj nabavi.